10 stvari koje svaki muž treba činiti za svoju ženu

Postoje stvari koje svaki muž treba činiti za svoju ženu. Ostavite vaše potrebe po strani i umjesto da se pitate što ona može učiniti za vas, upitajte se što vi možete učiniti za nju.

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju“ (Efežanima 5,25).

Lako se je zaljubiti. Ostati zaljubljen zahtjeva mnogo posla. Držanje i življenje zavjeta koje smo dali zahtjeva trud i predanje. Bez obzira koliko mislimo da smo pripremljeni za brak, nismo – ne dok ne počnemo živjeti te zavjete. Nevezano za to jeste li rekli „uzimam“ nedavno ili ste zajedno već desetljećima, možete računati na jednu stvar – vaši životi će biti „u dobru i u zlu“.

Kako onda možete održati vaš brak snažnim u dobrim vremenima i popraviti ga u zlim? Volite svog supružnika/supružnicu više od samog sebe. Ostavite vaše potrebe po strani i umjesto da se pitate što ona može učiniti za vas, upitajte se što vi možete učiniti za nju. Lista koja će uslijediti namijenjena je samo kao odskočna daska kojom ćete si odgovoriti na to pitanje. Bog poznaje vašu ženu i vaš brak. On vas je stavio zajedno, i On želi da ostanete zajedno. Pitajte Ga da vam otkrije njezino srce, a nakon toga obratite pažnju na ono što vam je pokazao.

1. Dodirujte ju

Većina žena želi nježnost i izvan spavaće sobe. Na početku vašeg braka, vjerojatno niste ni trebali razmišljati o držanju za ruke ili masažama. Što ste duže u braku, to više izostaju ti dodiri. Posao, djeca i financijski stres mogu postati prioritet i doći ispred fokusiranja na vas.

No iako život postane užurban, njezina potreba za ljubavlju se nije promijenila. Pogledajte na to s njezine strane – na dan kada ste ju oženili, ona je postala potpuno zabranjena za bilo kojeg drugog muškarca. Sva nježnost koju prima dolazi isključivo od vas. To je privilegija, ne posao. Ona je vaša da ju volite i da pazite na nju. Vi ju razumijete na načine na koje ju nitko drugi ne razumije. Nemojte uskraćivati nešto što ona treba; nemojte ju zaboraviti dodirivati. Iznenadni zagrljaj može vrijediti kao tisuću „volim te“. Probajte i uvjerite se.

Stvari muž treba činiti za ženu
Foto: Pexels

2. Iskažite joj poštovanje

Kada ste se prvi put upoznali, kladim se da ste ju pitali gdje želi jesti, koji film želi gledati ili što želi u budućnosti. Kada ste znali da je ona „prava“, vjerojatno ste ju vidjeli kao partnera, kao nekog s kime ste jednaki, i nekoga s kime možete o svemu razgovarati. Njezina su mišljenja bila važna.

Sada kada ste u braku, zapamtite to. Nastavite ju slušati i cijeniti njezino mišljenje. Razmotrite njezine potrebe čak i ako ih ne razumijete. Zapamtite, ona je jednako investirana u život koji zajedno stvarate kao i vi, i ona se želi osjećati kao da hoda zajedno s vama, a ne iza vas.

3. Nosite njezin teret

Ulazimo u brak iz mnogo razloga, no jedan od njih je taj da ne želimo proći kroz život sami. Postoji nešto primamljivo u misli da ćete ostarjeti zajedno. Dio te privlačnosti dolazi od činjenice da imate nekoga s kime možete podijeliti svoj teret.

Kada ju život ruši, uskočite i ponesite dio njezinog tereta. Dajte joj priliku da se odmori – emocionalno, fizički, duhovno. Budite uz njih, a kada dođe vrijeme za vračanje usluge, ona će biti dovoljno jaka da bude tu za vas.

4. Govorite njezinim jezikom ljubavi

Istina je da muškarci i žene primaju i izražavaju ljubav na drugačiji način, ali ne mislim da je to vezano toliko za spol koliko za osobnost. Nitko ne razgovara istim jezikom ljubavi. Moguće je da stvari zbog kojih se vi osjećate cijenjeno i željeno nemaju isti učinak na nju. Kada se igrate s djecom i date joj trenutak za odmor, tada je vaše srce na pravom mjestu. No ako je ona trebala da joj donesete cvijeće kako bi se osjećala voljenom, onda ćete se potruditi da ostvarite ono što mislite da hoće i na kraju ćete se razočarati.

Stanite, odustanite, upotrijebite. Stanite i obratite pažnju na ono zbog čega će se ona osjećati voljenom. Ono zbog čega će se osjećati kao vaša jedna i jedina. Odustanite od onoga što radite ako to nije ono što ona želi. Tada upotrijebite ono što ste otkrili. Ako niste u mogućnosti sve to primijetiti, onda varajte. Pitajte ju što želi. Da, možda će biti nairitirana što ne možete shvatiti što hoće, ali će biti i dirnuta jer se trudite da ju shvatite.

5. Dopustite joj da bude „svoja“

Zaljubili ste se u svoju suprugu zbog onoga kakva je ona, bez obzira kada ste se upoznali. Možda vas je njoj privukao baš njezin smisao za humor, način kako je vezala kosu ili kako ste se osjećali kada se nasmijala. I niste htjeli da se ikada promijeni.

No ljudi se mijenjaju. Život donosi iskustva i okolnosti kao i odgovornost. Moramo se prilagoditi svemu tome, dobrom ili lošem. Uz to, želimo rasti kao ljudi, a Bog nas usmjerava da se trudimo da budemo najbolji što možemo biti. Ohrabrite ju da pronađe nove zanimacije, nove prijatelje, da promijeni svoj stil. Volite osobu koja je bila jučer i budite uzbuđeni zbog onoga kakva će biti sutra.

6. Dajte joj prostora

Kada uđete u brak, prirodno je da provodite svo svoje vrijeme zajedno. Živite u istom prostoru, imate zajedničke prijatelje i pohađate ista događanja. Ni čak i ako su vam se prostori spojili ipak trebate i svog osobnog prostora.

Dajte joj vremena da bude sama, ali joj dajte i prostora da radi stvari koje su njoj važne, čak i ako te stvari vas ne zanimaju. Ako se osjeća dobro zbog osobe kakva je kada je sama, moći će biti bolji partner kada ste zajedno.

7. Ponašajte se bolje prema njoj nego prema strancu

Testirajte se ovaj tjedan. Promotrite kako se odnosite prema ljudima koje ste tek upoznali. Jeste li pristojni? Obazrivi? Odgovarate li strpljivo na pitanja? Slušate li njihova mišljenja? Kontrolirate li se kada ste ljuti? Sada usporedite to s načinom na koji se ponašate prema svojoj supruzi.

Kaže se da se najgore odnosimo prema osobama koje su nam bliske – jer se osjećamo sigurni u našoj vezi i želimo izraziti kako se osjećamo. Izražavanje je u redu, ali mi biramo način na koji ćemo se izraziti. Zašto ne biste vašoj supruzi ponudili dar koji dajete strancima samo zato jer ih ne poznajete tako dobro?

8. Potrudite se

Tko god da kaže da je brak jednakost u partnerstvu nije dugo u njemu – ili uopće. Ne samo da brojevi ne dolaze u formi 100/100, nego rijetko kada dolaze u formi 50/50. Brak, kao i život, nije pravilan krug. Nije pošteno, nikada neće ni biti. No važno je trudite li se da vaša veza opstane ili ne. Vaš brak uspije ili ne uspije. Dobar je, loš ili neutralan. Ovdje je ključ kontrole – u onome što vi odaberete napraviti.

Ako volite vašu suprugu, ne zadovoljavajte se prosječnim. Niste hodali prema oltaru razmišljajući da ćete biti cimeri koji jedva razgovaraju. Ako želite nešto bolje – potrudite se za to. Čak i ako je ona odustala, mogućnost je da će, kada uvidi da ste stavili nju i vaš brak na prvo mjesto, i ona to isto učiniti.

9. Postavljajte pitanja

Na početku se čini lako naučiti stvari o njoj. Želite znati koja joj je najdraža hrana, koji je film gledala najviše puta, što želi od svog života. Brak otvara nova pitanja koja je potrebno postaviti kada živite zajedno i planirate svoj život.

Nakon nekog vremena sve novosti izblijede i nemate više pitanja. Brinete se o tome što trebate postići na poslu, provjeravate stvari koje trebate napraviti kod kuće, brinete se o financijama te vaš svijet nije više jednak njezinom. Pokažite joj da vas zanima što radi i kada nije s vama.

10. Budite mirni i molite se

Postoji vrijeme za pitanja. No postoji vrijeme i za tišinu. Ne možete uvijek sve popraviti, čak i ako želite. No i dalje imate opcija čak i ako mislite da se sve raspada. Nemojte ju moliti da vam kaže što treba. Molite se.

Nemojte se svađati oko stvari koje će uništiti vaš brak. Molite se.

Nemojte joj nametati svoje ideje. Molite se.

Nemojte odustati. Nikada. Samo se molite.

Autorica: Lori Freeland; Prijevod: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE