NaslovnicaŽivot4 stvari koje ne smijete reći osobi oboljeloj od raka

4 stvari koje ne smijete reći osobi oboljeloj od raka

Što je ono što nikada ne biste smjeli reći osobi koja boluje od raka? Što vi mislite?

Imao/la sam prijatelja koji je umro od raka

Prije puno godina moja majka je bolovala od raka. Jedna njezina prijateljica joj je rekla: „Imala sam prijateljicu koja je umrla od raka.“ Ovo se može činiti simpatetično, no to šalje ovakvu poruku: „Moja prijateljica je umrla od raka, vjerojatno ćeš i ti“. Kada je moja majka čula ovu poruku, nije odustajala; i dalje se borila protiv raka. Usprkos tomu što je kasnije preminula zbog raka, borila se i nije željela slušati takve fatalističke priče o osobama koje zbog raka preminule.

Možda osoba koja ima rak neće umrijeti. Stopa smrtnosti oboljelih od raka opada i zašto da takve rečenice ne zadržimo za sebe, budući da bi izgovaranje ovakvih stvari moglo oboljele osobe navesti na to da razmišljamo kako i njih čeka ista sudbina i da oni možda neće ozdraviti.

Znam kako se osjećaš

Jedina osoba koja smije reći ”znam kako se osjećaš” je osoba koja je već imala rak ili osoba koja trenutno prolazi kroz ovakvo stanje. U suprotnom, ne bismo smjeli govoriti da znamo kako se osjećaju. Kako možemo znati? Kroz njihove glave prolaze stotine misli o kojima mi ništa ne znamo.

Samo majka može reći drugoj ženi koja se porađa da zna kako joj je. Ja ne mogu jer sam muškarac. Zaista nemam pojma. Stoga, zamislite kada bih rekao svojoj supruzi za vrijeme porođaja da znam kako se ona osjeća. Ne, to nije dobro.

VIDI OVO: 3 molitve za oboljele od raka

Pobijedit ćeš ovo

Ako osoba boluje od raka i netko joj kaže ”pobijedit ćeš ovo”, kako bi ta osoba trebala na to reagirati? Kako znamo da će na to pobijediti? Što ako smo u krivu? To je kao da kažemo: ”Misli pozitivno. Sve će biti dobro”. Osim ako se Bog ne spusti sa nebesa i ne kaže toj osobi da će je iscijeliti, nije mudro ljudima koji boluju od raka govoriti da će sve biti dobro i da će one to pobijediti.

Izgledaš dobro

Ovo može zvučati ohrabrujuće, ali zapravo ne pomaže, jer osobe koje boluju od raka ne brine toliko kako izgledaju koliko ih brine hoće li preživjeti. Ono što komuniciramo kada kažemo ”izgledaš dobro” jest ”izgledaš dobro, s obzirom na to da imaš rak”. Znam da to nije ono što kažemo, ali možda je tako osoba čula ono što smo joj rekli. Neki idu tako daleko da kažu ”izgledaš bolje nego posljednji puta kada sam te vidio/la”, što osobi komunicira to da je izgledala poprilično loše posljednji puta kada ju je druga osoba vidjela.

Zaključak

Neke druge stvari mogu biti: ”Hoćeš li izgubiti kosu? Jesi li isprobao/la prirodnu dijetu? Što će biti s tvojim supružnikom i djecom”? To su situacije kada možemo sjediti u tišini i reći ”žao mi je zbog toga što ti se ovo dogodilo”. Nekoliko članova moje obitelji preminulo je od posljedica raka i znam sam kako je teško znati što reći, a što ne reći. Molim se za to da ovo nekome pomogne.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com