Iako volimo naše zone udobnosti, stvar je u tome da ondje ništa ne raste. Puno korisnih stvari će nam se dogoditi nakon što izađemo iz nje. 

Jahve reče Abramu: “Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u krajeve koje ću ti pokazati. Velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te, ime ću ti uzveličati, i sam ćeš biti blagoslov“. (Postanak 12, 1-2) 

Abram je trebao donijeti tešku odluku. Mogao je biti poslušan Bogu, izaći iz svoje zone udobnosti i dobiti blagoslov kojeg je Bog imao za njega ili je mogao biti neposlušan Gospodinu, ostati ondje gdje je sve bilo lagodno i nikada ne doživjeti Božji blagoslov. Često smo i sami suočeni s takvom dilemom. 

Dobro nam je u našim zonama udobnosti, jer nam je u njima sve poznato. U njima smo opušteni, ondje je sve lakše i udobno. Iako volimo zone udobnosti, stvar je u tome da ondje ništa ne raste. Ondje postanemo neproduktivni, stagniramo i često nam postane dosadno. 

Život je prepun prilika da izađemo iz naših zona udobnosti, no trebamo željeti sami saznati što Bog ima za nas izvan tih zona. 

Evo 10 stvari koje ćemo otkriti nakon što izađemo iz naših udobnih zona i nakon što prigrlimo nepoznati, neotkriveni teritorij. 

1. Otkrit ćemo naš poziv.

Terah povede svoga sina Abrama, svog unuka Lota, sina Haranova, svoju snahu Saraju, ženu svoga sina Abrama, pa se zaputi s njima iz Ura Kaldejskoga u zemlju kanaansku. Kad stignu do Harana, ondje se nastane“. (Postanak 11, 31) 

Abram je bio Terahov sin, brat Harana i Nahora i Sarajin muž, prije njegovog susreta s Bogom. Nema ničeg lošeg u tome što je netko nečiji sin, brat ili muž. No, Bog je svakoga od nas pozvao, obdario nas je i dao nam je sposobnosti za činjenje određenih djela. Kada izađemo iz naše zone udobnosti i kada dopustimo Bogu da nas upotrijebi, otkrit ćemo naš poziv, svrhu, darove i talente. 

2. Otkrit ćemo dublji odnos s Bogom

Jahve se javi Abramu pa mu reče: “Tvome ću potomstvu dati ovu zemlju.” Abram tu podigne žrtvenik Jahvi koji mu se objavio“. (Postanak 12, 7) 

Kada je Abram napustio udobnosti svoga doma, Gospodin mu je sve više počeo govoriti. Abram je otkrio dublji i intimniji odnos s Gospodinom. Naučio je osloniti se na Boga na puno značajniji način. Naše napuštanje zone udobnosti može dovesti do istoga. Želimo li dublji odnos s Bogom? Ako želimo, napustimo naše zone udobnosti. 

3. Božju zaštitu

Ali Jahve udari faraona i njegov dom velikim nevoljama zbog Abramove žene Saraje“. (Postanak 12, 17) 

Kada je faraon čuo za Sarajinu ljepotu, ona je bila odvedena kod njega, jer Abram nije rekao Egipćanima da je Saraja njegova žena. Bog je zaštitio Abrama, usprkos njegovom strahu. Činit ćemo greške kada zakoračimo u vjeri. No, kao što je Bog zaštitio Abrama i Saraju, tako će zaštititi i nas kada budemo poslušni Njegovom glasu i kada iza nas ostavimo zone udobnosti. 

4. Otkrit ćemo da se Bog brine za nas

Zato Abram reče Lotu: “Neka ne bude svađe između mene i tebe, između pastira mojih i tvojih – ta mi smo braća“! (Postanak 13, 8) 

Čula sam više puta kako se priča o Abramu i Lotu pripovijeda na različite načine. Uvijek sam vjerovala da je Abram trebao ostaviti Lota u Haranu s ostatkom njegove obitelji. No, poveo ga je sa sobom. Zbog toga što je i Lot imao stada i šatore, nastala je svađa između Abrama i Lota. 

Abram je mogao riješiti tu situaciju na više načina, no rekao je Lotu neka on odabere gdje želi ići. Lot je odabrao jordansku nizinu, jer ”je bila dobro navodnjena”. (Postanak 13, 10) Abram se nije raspravljao ili svađao zbog Lotove odluke. Dopustio mu je da ide gdje želi. Abram je naučio da je Bog taj koji se brine za njega. Kada zakoračimo iz naših zona udobnosti, učimo se pouzdavati u Božju skrb za nas. Ne morao se prepirati ili raspravljati s ljudima. Znamo da će se Bog pobrinuti za nas. 

5. Otkrit ćemo našu snagu

Kad je Abram čuo da mu je bratić zarobljen, skupi svoju momčad – rođenu u njegovu domu – njih trista osamnaest, pa pođe u potjeru do Dana. Podijeli svoje momke u dvije čete, napadne noću te one potuče. Progonio ih je do Hobe, sjeverno od Damaska. Povrati sve blago, svoga bratića Lota i njegovo blago, žene i ostali svijet“. (Postanak 14, 14-16) 

Ako želimo spoznati našu unutarnju snagu i hrabrost, u tome će nam zasigurno pomoći odlazak iz naših zona udobnosti. Koraka u vjeri zahtijeva smjelost. Kada je Abram čuo da je Lot zarobljen, otišao je kako bi ga oslobodio. Abram je znao da je Bog na njegovoj strani, zbog čega je iskoračio u vjeri kako bi spasio Lota. Što dulje hodamo s Gospodinom, to Mu više vjerujemo. Napuštanje zone udobnosti je prikazivanje vjere. Zakoračimo u vjeri i otkrijmo snagu za koju nikada nismo znali da je posjedujemo. 

6. Otkrit ćemo saveznike

A Melkisedek, kralj Šalema, iznese kruha i vina. On je bio svećenik Boga Svevišnjega“. (Postanak 14, 18) 

Strah od toga da ću biti sama bila je jedna od stvari koja me onemogućivala u tome da izađem iz svoje zone udobnosti. Kao što je Abram naučio da nije sam, sama sam to isto naučila. Bog ima svoje ljude i resurse kojima nam želi pomoći, nakon što zakoračimo u vjeri. Nažalost, mnogi od nas žele uvjerenje od ljudi, prije nego što zakoračimo u vjeri. Tijekom godina, naučila sam da pomoć od mojih saveznika dolazi nakon što bih izašla iz svoje zone udobnosti. Nemojmo dopustiti da nas naizgled nepostojeća podrška spriječi u tome da izađemo iz naših zona udobnosti. Bog nam čuva leđa. 

7. Otkrit ćemo Božja obećanja

A Bog reče: “Ipak će ti tvoja žena Sara roditi sina; nadjeni mu ime Izak. Savez svoj s njime ću sklopiti, Savez vječni s njime i s njegovim potomstvom poslije njega“. (Postanak 17, 19) 

Kada nas Bog pozove, On nam često ne pokaže ”cijelu sliku”. Pokazuje nam komadiće i djeliće, korak po korak (pročitajte 1. Korinćanima 13, 9). Kada u poslušnosti izađemo iz naših zona udobnosti, Bog nam s vremenom otkriva sve više planova i obećanja koje ima za naše živote. 

8. Otkrit ćemo moć molitve

Sada vrati čovjeku ženu njegovu; prorok je on; molit će se za tebe da ostaneš na životu. Ako je ne vratiš, znaj da ćeš umrijeti, ti i svi tvoji“. (Postanak 20, 7) 

Bog želi komunicirati s nama. Kada se nađemo u neugodnim ili nepoznatim situacijama, primorani smo moliti. Kralj je oteo Saru. Bog je rekao kralju da će Abraham moliti za njega, kako bi kralj živio. Iskoračivanje u vjeri uči nas da ”učinkovita molitva pravednika može puno toga postići”. (Jakovljeva 5, 16) Stoga, molitva postaje naše oružje koje koristimo kada se suočavamo s nepoznatim situacijama. 

9. Naučit ćemo pouzdati se u Boga

Abraham onda reče slugama: “Vi ostanite ovdje uz magarca, a ja i dječak odosmo gore da se poklonimo, pa ćemo se vratiti k vama”“. (Postanak 22, 5) 

Bog je zatražio od Abrahama Izaka, njegovog obećanog sina, kao žrtvu pomirnicu. No, kada je Abraham rekao svojim slugama neka ga čekaju, rekao je ”štovat ćemo Boga i vratit ćemo se zajedno”. Nakon svega što je Abraham iskusio u svome hodu u vjeri s Gospodinom, bio je uvjeren u to da će se i on i Izak vratiti svojim slugama. Napuštanje naših zona udobnosti i odlazak u avanturu s Bogom nesumnjivo će nas naučiti pouzdanju u Boga i u Njegova obećanja. 

10. Otkrit ćemo više toga za naše potomke

Abraham mu odgovori: “Dobro pripazi da onamo ne vodiš moga sina“! (Postanak 24, 6) 

Kada izađemo iz naših zona udobnosti i iskoračimo u vjeri kako bismo slijedili Gospodina, gotovo je nemoguće da se vratimo u te zone. Kada stojimo na području vjere, vidimo koliko su naše zone udobnosti bile dosadne. Zbog toga što to vidimo, ne želimo ni da naši potomci žive u zonama udobnosti. Kao što je Abraham rekao neka Izak ne bude odveden natrag u kuću njegova oca, tako ni mi ne želimo da naša djeca odu na onakva mjesta u kojima smo prebivali duhovno. Svaki naraštaj želi bolje za naraštaje koji dolaze. 

Postoji toliko toga za naučiti i otkriti nakon što izađemo iz naših zona udobnosti. No, nikada to nećemo naučiti niti otkriti ako ostanemo ovdje gdje nam je ugodno. Vrijeme je da nam postane neugodno. Trebamo zakoračiti u vjeri i vidjeti sve ono što Bog ima spremno za nas. Bog želi da Mu vjerujemo. Bog želi da se pouzdamo u Njega. Želi da prihvatimo pozive i obećanja, koja Bog ima za naše živote. Izađimo i zgrabimo ih! 

Autorica: Aretha Grant; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: