svrha braka
Foto: Pexels

U prvim poglavljima Postanka otkrivamo da Bog nije htio da prvi čovjek živi sam. Stvorio je ženu za njega. Koja je svrha braka?

Nakon što je Bog stvorio Adama i smjestio ga u rajski vrt, rekao je: “Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on” (Postanak 2, 18). Nijedna životinja ne bi bila prikladan pomoćnik; Adamu je trebao netko tko je također stvoren na Božju sliku. Tako je Bog stvorio Evu, od Adamova rebra, kao njegovu pomoćnicu i suputnicu.

Eva je bila tu da pomogne, utješi, da bude jedno s Adamom. Ovo je bio prvi brak između muškarca i žene. Bog je stvorio brak tako da nitko ne bude sam.

Koja je svrha braka?

Isus se poziva na Postanak kada su ga farizeji pitali za razvod.

On odgovori: “Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo? Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.” (Matej 19, 4-6)

Brak je zajednica u kojoj se dvoje različitih ljudi – muškarac i žena – koji oboje nose Božju sliku, ujedinjuju i postaju jedno. U braku partneri nadopunjavaju jedno drugo, donoseći različite stvari u vezu, a opet postajući jedno.

Jedna je svrha braka stvoriti stabilan dom u kojem djeca mogu rasti i napredovati. Najbolji je brak između dvoje vjernika (2. Korinćanima 6, 14), koji mogu stvoriti pobožno potomstvo (Malahija 2, 13–15). U Malahiji Bog govori Izraelcima da neće prihvatiti njihove prinose jer su bili nevjerni ženama svoje mladosti. To pokazuje koliko je Bogu stalo da brak ostane netaknut. I ne samo to, nego im kaže da je tražio “božanski naraštaj”.

Biblija daje lijepu sliku kako bi trebao izgledati brak, ali zbog grešne naravi ćemo posrnuti. Bit će argumenata, poteškoća i iskušenja. Kao vjernici, ako Boga držimo u središtu svog braka, On nam može pomoći da ove poteškoće riješimo na način koji Mu donosi slavu. Brak će nas naučiti osloboditi se sebičnosti, slušati i voljeti druge, baš kao što nas Bog voli (Ivan 13, 34–35). Brak je plodno tlo za Božje djelo posvećenja. Ako otvoreno možemo razgovarati o svojim nedostacima, a zatim ih u molitvi predati Bogu, On će nas voditi. Naš će brak napredovati.

Brak štiti pojedince od spolnog nemorala
Foto: Pexels

Brak štiti pojedince od spolnog nemorala

Ipak, zbog bludnosti, neka svaki ima svoju ženu i svaka neka ima svoga muža. (1. Korinćanima 7, 2)

Svijet u kojem živimo pun je požude i iskušenja. Čak i ako osoba ne slijedi seksualni grijeh, on slijedi njega ili nju, i vrlo je teško pobjeći od njega. Brak pruža zdravo mjesto za izražavanje seksualnosti, bez posljedica ozbiljne emocionalne (i mnogo puta fizičke) štete koju uzrokuju slučajne seksualne veze. Jasno je da je Bog stvorio brak za naše dobro: da bi nas učinio sretnima, promovirao zdravije društvo i stvorio svetost u našem životu.

Brak je slika Krista i Njegove Crkve

“Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu! Žene svojim muževima kao Gospodinu! Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve – On, Spasitelj Tijela.” (Efežanima 5, 21-23)

Bog nam je vjeran i poziva nas da budemo potpuno vjerni i Njemu i supružniku. Smatra se da je brak sveta institucija, jer je stvoren na početku. Slika braka povezana s Kristom i Crkvom također nam pomaže razumjeti zašto je brak poseban i zašto ga treba poštovati.

Izreke 18, 22 kažu: “Tko je našao ženu, našao je sreću i stekao milost od Jahve.” Uistinu, brak je Božji dar i s Bogom može uspjeti.

PROČITAJTE JOŠ: