NaslovnicaŽivot8 stvari koje bi snahe htjele da njihove svekrve znaju

8 stvari koje bi snahe htjele da njihove svekrve znaju

Koje stvari bi snahe htjele da njihove svekrve znaju? Neke mlađe žene su podijelile što bi one htjele da njihove svekrve znaju.

“Najgora osoba koju poznajem … poslana odozgo … Sotona bi trebalo biti njezino ime.”

Ernie K. Doeova pjesma “Svekrva” je izbila na vrh popularnih glazbenih top ljestvica 1961. “Ova pjesma će trajati dokle god je zemlje”, predvidio je, “zato što će se uvijek netko vjenčati.”

Svekrve su oduvijek bile izvor bračnih problema i predmet muških šala godinama, ali odnos između svekrve i snahe može biti još nestabilniji. Oboma nam je potrebno evanđelje, a složena dinamika odnosa bi nas trebala približiti Isusu.

Kada je Pavao naredio starijim ženama da uče mlađe, bio je konkretan u vezi tipa osobe kakva bi starija žena trebala biti: “vladanja kakvo dolikuje svetima” (Titu 2,3). Ne možemo imati ovakav stav ako smo usredotočene na same sebe.

Prilazim li snahi s nekim pravom, pokazujući joj da bi trebala čini kako ja želim, ili joj pokazujem da čini kao Krist? Je li mojoj snahi potrebno da doista hrani svoju djecu kako sam i ja moju? Vjerojatno ne. Ali što je s mojim molitvama, potvrdom i slušanjem? To je uvijek potrebno.

Pitala sam neke mlađe žene da podijele sa mnom što bi one željele njihove svekrve znaju. Slijede osam stvari koje su podijelile.

1. Htjela bih da imamo sjajan odnos, ali se on mora stvarati tijekom vremena.

Naše prijateljstvo će imati greške, jer smo obje osobe s manama. Moramo biti brže da zaboravimo nego da se prisjećamo prošlih pogrešaka. Ako su vam osjećaji povrijeđeni, molim vas, razgovarajte sa mnom. Možemo zajedno rasti brže ako rješavamo probleme, nego ako ih ignoriramo.

2. Zapamtite da je roditeljstvo teško.

Briga za vaš unuke je najteža, najiscrpljujuća stvar koju sam morala činiti. Malo žena me pohvaljuje u majčinstvu, i toliko bi mi značilo kada bih znala da stvari činim ispravno. Podsjetite me da je vaš sin preživio sve vaše greške, pa će i vaš unuk preživjeti moje. Pustite me da češće sama potražim savjet nego što ga vi nudite.

Također, drago mi je kada želite pričuvati dijete kako bi mi išli na sastanak. Neću inzistirati kao da je to obveza. To je uvijek dragocjen dar vašem sinu i meni. Vaši unuci također vole kada ih čuvate.

3. Kada želite pomoći, ponudite konkretno rješenje.

Ovo je lukavo, jer svaka osoba doživljava ljubav drugačije. Neke od nas se potajno nadaju da ćete uskočiti i nahraniti bebu i obrisati pod. Druge osjećaju kritiku: Zar nije kuhinjski pod bio dovoljno čist? Ipak neke od nas nisu sigurne kakvu pomoć želite pružiti. Pa nas jednostavno pitajte.

I hvala što ste uopće voljne pomoći. To znači više nego što ćete ikada znati.

4. Molim vas, poštujte naš brak

Ne razumijem koliko je teško odustati. Neke od istih osobina zbog kojih ste bile dobre majke djeci, donose teži odnos kada ta djeca postanu muškarci. Nemojte ga zvati na medeni mjesec “samo kako bi provjerili jesmo li sigurno stigli”. Molim vas nemojte birati stranu u bračnim raspravama. Umjesto toga, nastavite moliti za nas i vjerujte da Gospodin radi na našem braku.

5. Voljela bih biti i s mojim roditeljima za Božić, također.

Svakog blagdana smo rastrgnuti između roditelja i iscrpljujuće vožnje automobilom zbog čega su vaši unuci umorni kada stignu i pa … manje nego prijatni. Molim vas, nemojte brojati koliko Božića smo proveli kod vas, a koliko kod mojih. I povremeno, ako zatražimo, biste li vi došli kod nas?

6. Pazite se pokazivanja pristranosti.

Shvaćam da nisam kao vaša kćer. Ali boli kada otkazujete planove da čuvate moju djecu kako biste čuvali njezinu. Pokazivanje više ljubavi rođaku izaziva ljubomoru. Sjećate se kada sam vam rekla za unapređenje na poslu? Rekli ste: “Sada si skoro uspješna kao moja kćer.” To boli.

7. I ja sam mudra također.

Želim učiti od vaše mudrosti. Imate mnogo više iskustva s brakom i roditeljstvom od mene. Ali postoje stvari koje ja mogu s vama podijeliti, također. Mogu to biti praktične stvari kako vam pokazati da vaš novi pametni telefon što bolje radi, ili duboke kao što je ono što učim iz Božje riječi. Mogu sjediti još radosnije kod vaših nogu i učiti ako znam da i vi mene poštujete.

8. Zapamtite, volimo istog čovjeka na različiti način.

Možemo biti u istom timu. Pokažite mi te stare fotografije. Ispričajte mi o slatkim stvarima koje je radio kad je bio mali. Sjedit ću i smijat ću se s vama, i da, zapamtit ću ih dok odgajam vaš unučiće. Jedne subote popodne reći ću svom mužu: “Pozovi svoju majku. Nedostaješ joj.”

Autorica: Gaye Clark; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: