NaslovnicaŽivot5 stvari koje trebate učiniti kada je vaš prijatelj povrijeđen

5 stvari koje trebate učiniti kada je vaš prijatelj povrijeđen

Živimo u svijetu u kojem su nevolje i problemi nezaobilazni. Donosimo 5 stvari koje trebate učiniti kada je vaš prijatelj povrijeđen.

U ovom palom svijetu, zajamčeno je da ste upoznali ili ćete upoznati nekoga tko je povrijeđen. Možda je to fizička bol – bolest ili ozljeda ili je to emocionalna povreda – gubitak, odbacivanje ili slomljeno srce. Ili je možda, kao što možemo u Bibliji vidjeti kod Joba, kombinacija svega.

Prva dva poglavlja Knjige o Jobu opisuju niz krajnje traumatičnih događaja koji su uništili sve što je Job posjedovao, ubili njegovu djecu i ostavili ga narušenog zdravlja. Povreda nad povredama.

Što možemo učiniti kada se netko suoči s toliko boli u životu? Job je imao nekoliko prijatelja koji su nam mogli pomoći odgovoriti na to pitanje.

5 stvari koje trebate učiniti kada je vaš prijatelj povrijeđen

1. Pojaviti se …

U početku su Jobovi prijatelji postupili stvarno dobro. Job 2, 11 kaže: “… i odlučiše da odu zajedno ožaliti ga i utješiti.” Došli su. Bez obaveza, bez očekivanja. Samo su se pojavili.

Prirodna tendencija nekih ljudi je povući se kada netko koga poznaju pati. Ne znajući što učiniti, odlučuju se ne činiti ništa. Bio sam ta osoba, iskreno. To je lažno. Uvijek postoji način da se pojaviš za povrijeđenog. Telefonski poziv. Poruka. Obrok. Produženi, zakazani posjet … Važno je da budete prisutni!

2. Plači i šuti

U Jobu 2, 12-13 piše da su Jobovi prijatelji plakali zbog njega, a zatim su tiho sjedili s njim sedam dana i noći. Vjerojatno su izvodili židovski običaj Shivu – praksu tugovanja pokraj nekoga u tišini. Možda bi bilo dobro da neformalno držimo Shivu za povrijeđene ljude u našim životima.

3. Slušajte s empatijom

Nakon sedam dana, Job počinje tužaljkom. U cijelom trećem poglavlju on zapravo govori: “Ne mogu vjerovati da se ovo događa. Ovo jako boli …”

Čovjek je upravo izgubio doslovno sve i mislio je da je u prisustvu prijatelja. No, u tom su trenutku Jobovi prijatelji krenuli s predavanjima. Ono što su trebali učiniti je stati i vježbati empatičko slušanje prije nego što kažu bilo što drugo. Takvo slušanje je aktivan oblik slušanja koji nastoji uspostaviti vezu s govornikom na emocionalnoj razini.

PROČITAJE: 10 načina kako pomoći prijatelju u nevolji

4. Pitajte umjesto da pretpostavljate

Veći dio knjige o Jobu nastavlja se s njegovim prijateljima koji nam pokazuju što ne treba činiti. Pretpostavili su da je Job nekako sam sebi navukao tu patnju. Stalno ga optužuju za grijeh, bilo tajno ili nesvjesno, jer što bi drugo (u njihovim glavama) moglo uzrokovati tako katastrofalnu traumu u njegovom životu?

Zbog toga je Job bio prisiljen braniti se dok je još patio. Iako je Jobov život bio pravedan, prijatelji nisu mogli prijeći preko svojih pretpostavki da nevini ne pate, nego zli. Ali znamo da u Jobovom slučaju to nije bila istina; nesreća ga je zadesila dok je bio “neporočan”. Poanta je sljedeća: nemojte pretpostavljati da znate uzrok patnje vašeg prijatelja; umjesto toga nastoj ga razumjeti. Ako ti nešto nije jasno, pitaj!

5. Izaberite molitvu umjesto floskula

Osim što su mislili da su otkrili Jobov razlog patnje, mislili su i da znaju kako ga iz toga izvući. “Evo što moraš učiniti”, rekli su. “Pokaj se Bogu i vjeruj Mu, pa će sve doći na svoje.” Naravno, sve je ovo parafrazirano, ali evo poante: Jobovi prijatelji su nastavili govoriti hrpu stvari koje su zvučale nekako dobro. Iznijeli su dobre stavove o važnosti pokajanja i Božje osude zloće. Problem je bio u tome što se ništa od toga nije stvarno odnosilo na Jobovu situaciju niti ju je “popravilo”.

Ni danas nije puno bolje. Lako nam je citirati floskule poput: “Sve se događa s razlogom! S Bogom je sve moguće!” s dobrim namjerama. Problem je u tome što, iako su biblijske, nisu uvijek primjenjive. Zato se jednostavno okrenite molitvi i u prisutnosti prijatelja se molite. Donesite sve pred Boga!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare