stvari znati o seksu
Foto: Unsplash

Seks nudi unutarnji osjećaj zadovoljstva, dok nema nikakav kapacitet zadovoljavanja vašeg srca. Kojih 10 stvari trebate znati o seksu?

1. Seks je dobra stvar koju je stvorio Bog. 

Bog je u svojoj velikoj mudrosti, zbog svoje slave i za naše dobro, odabrao postaviti nas u svijet gdje seks odigrava veliku ulogu u ljudskom iskustvu. Pitanje seksa je važno i neizbježno, jer je Bog, u svojoj mudrosti i ljubavi, odlučio da tako bude.

Zbog toga što je seks stvorio Bog i što postoji unutar kontrole Njegove suverenosti, trebamo mu pristupati sa poštovanjem i divljenjem, ne sa osjećajem sramote i straha. Seks je stvoren od Boga, pripada Bogu i nastavlja postojati kroz Boga; neka je Bogu slava.

2. Seks može biti opasan. 

Nažalost, danas seks, nešto što je Bog predivno stvorio, funkcionira u kulturi u kojoj živimo kao ”duhovno otapalo”, koje proždire samu srž ljudskog društva. Seks ima perverznu moć zarobljavanja srca i čineći tako, može odrediti smjer vašeg života. Seks daje dojam da ste u kontroli dok, u isto to vrijeme, postaje gospodar koji postupno osobu zarobljava i kontrolira. Seks nudi unutarnji osjećaj zadovoljstva, dok nema nikakav kapacitet zadovoljavanja vašeg srca.

Seks zavodi s perspektivom užitka koji stvara zadovoljstvo, no ostavlja nas prazne i gladne za još. Seks prikazuje mogućnost toga da ćemo u konačnici biti zadovoljeni, dok umjesto toga uzrokuje da zavidimo svakome onome tko ima bolje i više od nas. Seks nam prodaje laž da je tjelesni užitak prolaz prema duhovnom miru. Seks je djelo Stvoriteljevih ruku, no običava obećavati samo ono što Stvoritelj može dati. Seks je sam po sebi prekrasan, no zbog pada postao je iskrivljen i opasan.

3. Patnja će utjecati na vašu seksualnost. 

Ako je patnja iskustvo svakog čovjeka, onda biste trebali očekivati da će patnja utjecati na vašu seksualnost. Patit ćete zbog stvarnosti toga da ovdje, sada, seks ne funkcionira onako kako je Bog to zamislio. Suočit ćete se sa redefiniranjem, iskrivljavanjem i zloupotrebom seksa. Patit ćete zbog iskušenja da svoj seksualni život odvedete izvan Božjih jasnih granica.

Patit ćete tako što ćete biti zaslijepljeni seksualnim iskušenjem u trgovačkom centru, na vašem računalu, kada gledate Netflix ili nažalost, kada pregledavate Internet na svom pametnom telefonu. Patit ćete zbog toga što žene svoja tijela javno otkrivaju i zbog toga što muškarci žene tretiraju malo bolje od tjelesnih igračaka za zadovoljavanje njihovog zadovoljstva. Prolazit ćete kroz teškoće pokušavanja da zaštitite svoju djecu od svih seksualnih opasnosti koje postoje, dok radite na tome da vaše srce ostane čisto.

Zbog toga što znate sve seksualne kušnje, patit ćete zbog problema povjerenja u onome koga volite. Neki od nas patit će zbog seksualnog zlostavljanja, drugi će patiti zbog iscrpljivanja koje dolazi zbog pokušavanja održavanja srca čistim. Patit ćete zbog nesporazuma i izrugivanja dok budete ostajali unutar Božjih granica, u društvu koje ismijava pomisao na seksualne granice. Pavao pretpostavlja da ćemo patiti, a ako je on u pravu (a jest), ta patnja uključit će i našu seksualnost.

4. Seks ne može zadovoljiti vaše srce. 

Seks je snažno zadovoljavajući, ali ne može zadovoljiti vaše srce. Dodir druge osobe stimulira vaše tijelo i srce, ali nikada vas neće zadovoljiti. Seks vas povezuje na moćne i dramatične načine s drugom osobom, ali nema mogućnost od vas stvoriti bolju osobu.

Bez obzira znali mi to ili ne, svako ljudsko biće živi u potrazi za spasiteljem. Svatko od nas stvoren je kako bi tražio svoj identitet, unutarnji mir i neku vrstu značenja i svrhe. Svi mi to tražimo drugdje. Evo poante: ako od stvorenja tražimo ono što nam samo Stvoritelj može dati, to će uvijek rezultirati u nekoj vrsti ovisnosti. Stvar za koju ste se nadali da će vam služiti povlači vas u ropstvo. Ono što je izgledalo kao sloboda završava kao ropstvo. Ta stvar nije problem; ono što ste očekivali od nje jest.

5. Bog je u središtu vašeg seksualnog svijeta. 

Naš problem sa seksom ne počinje sa požudom, lošim izborima ili neprikladnim, seksualnim ponašanjem. Naš problem sa seksom počinje kada zaboravimo da Bog treba biti u središtu ovoga dijela naših života, kao što treba biti u središtu svakog drugog. Kada vam je za seks motivacija samo vlastito zadovoljstvo, već ste u nevolji, čak i ako to još ne znate. Kako ste se postavili u svijet vlastite seksualnosti?

Bez obzira na to prepoznajete li to ili ne, unutar središta vašeg seksualnog svijeta postoji Bog izvrsne moći, snage i milosrđa. Seks, koji se nalazi na svome ispravnom mjestu u srcu i životu uvijek počinje shvaćanjem da je Bog u središtu.

6. Seks je duboko duhovan. 

Seks nije samo usputna religijska stvar. Seks je duboko duhovan. Vaš odnos sa vlastitom seksualnošću i seksualnošću drugih otkriva vaše srce. Vaš seksualni život uvijek je izraz onoga što uistinu štujete. Seks je duboko religijska stvar. U seksu, vi se ili samosvjesno podčinjavate Bogu ili se postavljate u ulozi boga. Drugim riječima, seks nikada nije samo horizontalna stvar. Seks uvijek povezuje vas s Bogom, jer je On stvorio vaše tijelo, dao vam je oči koje vide i srce koje želi i govori vam kako da upravljate ovim aspektom svoje osobnosti.

7. Seksualni grijeh započinje u srcu. 

Evo gdje nas Kristova Riječ vodi: naša borba sa seksualnim grijehom ne postaje najprije borba sa okolišem u kojem živimo ili s ljudima blizu kojih živimo. Naša borba sa seksualnim grijehom otkriva mračno i potrebito stanje naših srca. Mi smo naš najveći problem.

Kada se radi o seksualnom grijehu, najveća seksualna opasnost za svako ljudsko biće bilo gdje, prebiva unutar njega samoga, ne izvana. Izolacija, promjena lokacije ili veze i korigiranje ponašanja nikada ne funkcioniraju, jer oni ne ciljaju mjesto gdje problem postoji: srce.

8. Užitak proslavlja Boga. 

Božja stvaralačka namjera bila je da proslavi sebe zadovoljstvima koje je stvorio. Svaka stvar zadovoljstva savršeno je stvorena i osmišljena za odražavanje i ukazivanje na slavu Onoga koji je to stvorio. Te stvari su stvorene na način da stvaraju užitak, ali zbog duboko duhovnih svrha.

Te stvari su stvorene da nas podsjete na Boga. One su stvorene kako bi nas zapanjile, ne samo time što postoje, već mudrošću, moći i slavom Onoga koji ih je stvorio. One su stavljene na Zemlju kako bi bile Božje sredstvo privlačenja naše pažnje i zarobljavanja naših srca. Užitak seksa trebao bi nas podsjećati na slavu našeg intimnog ujedinjenja sa Kristom, koje je mogla stvoriti samo milost.

9. Užitak seksa nije zamjena za Božje milosrđe. 

Ispravno je proslavljati Božju dobrotu zbog toga što nam je dao slatke užitke za uživanje i nikada ne bismo trebalo osjećati osjećaj krivnje zbog toga što uživamo u njima, sve dok to činimo unutar granica i za Božju slavu. Prekrasno je proslavljati ukusne užitke hrane, zapanjujuću ljepotu umjetničkog djela, slatku intimnost seksa, zvuk izvrsno napisanog glazbenog djela. No dok proslavljamo užitak, ne zaboravimo proslavljati milosrđe.

Božje milosrđe ima moć zaštititi nas od toga da od užitka želimo ono što ne bismo trebali željeti. Božje milosrđe daje nam moć za reći ”ne” zavodljivim pozivima užitka, onda kada je ključno reći ”ne”. Božje milosrđe nudi nam oprost kada ne uspijemo u obje od ovih stvari. Božje milosrđe uvodi nas u prisutnost Onoga koji sam može dati trajni užitak i radost koju naša srca žele. Stoga, dok slavimo tjelesne užitke stvorenog svijeta, odvojite vrijeme kako biste slavili vječno zadovoljstvo otkupljenja.

10. Svrha seksa jest da nas usmjeri prema Bogu. 

S obzirom na to da je Bog stvorio i vas i seks, nemoguće je ispravno razumjeti seks i sudjelovati u njemu prikladno, ako praktički ignoriramo Boga i Njegovo postojanje. Bog vas je stvorio; vi ste Njegovi, kao i vaš seksualni život.

Seks koji prepoznaje Božje postojanje postaje prekrasno, intimno i odnosno djelo slavljenja, kakvo i treba biti. Usred svih tjelesnih užitaka, seks ne zaboravlja na Boga. On se prisjeća toga da sve oživljeno i uživano u seksu pripada Bogu. Počiva u Božjoj kontroli i slavi Njegovu brigu usred najintimnijeg ljudskog povezivanja.

Autor: Paul David Tripp; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crossway.org 

PROČITAJTE JOŠ: