Šunka za Uskrs: Koja je najbolja?

Šunka za Uskrs je namirnica koju mnogi tradicionalno, uz jaja i mladi luk, tada jedu. Koja je najbolja šunka za Uskrs? 

Ako kupujete šunku za Uskrs, mesar je dao korisne savjete koje je dobro znati. Najbolji izbor za kupovinu je domaća šunka budući da nema nikakvih aditiva.

Dio je sretnika koji imaju priliku posegnuti za domaćom šunkom, no mnogi su uoči Uskrsa primorani u mesnicama, trgovačkim lancima, ili putem društvenih mreža nabaviti ovu nezaobilaznu blagdansku delikatesu.

U pogledu kupnje, na tržištu se dakako tradicionalno nudi bezbroj opcija. Od klasične dimljene šunke, do šunke u ovitku, šunke s kožom, bez kože, pa sve do šunke od crne slavonske svinje ili pak domaće zagorske šunke, sve se to plasira ovih dana putem raznih kanala, dok cijena šunke varira od skromnih 35 pa sve do 80-tak kuna za cijenu kilograma.

Najbolja šunka za Uskrs je domaća

Mesar sa zagrebačkog Dolaca, s kojim su razgovarali novinari portala Dnevno.hr, tvrdi kako su za nadolazeći blagdan pripremili preko tisuću šunki, a očekuje kako će prodaja porasti za Veliki petak.

Prema njegovom iskustvu, najviše se prodaje klasična dimljena šunka. Kako navodi, osim šunke, dio građana rado se odlučuje i za kupnju suhog vrata, ili pak dimljene plećke, a cijene tih proizvoda nešto su povoljnije pa su isti samim time građanima dostupniji, no cijenama usprkos, naš sugovornik tvrdi kako su građani tradiciji kada je šunka u pitanju ipak naklonjeni.

Najbolja šunka za Uskrs
Foto: Unsplash

VIDI OVO: Što Biblija kaže o jedenju svinjetine?

“To im i savjetujem, da razlika u cijeni između naše domaće i šunke iz dućana je osjetna, znam da si većina građana to teško priušti, ali manje je više. Domaću je šunku lako prepoznati, tradicionalno je dimljena, prodimljenija od buta, u našim domaćim šunkama nema aditiva i kojekakvih proizvoda koje ubacuju industrijski proizvođači”, tvrdi naš sugovornik uz opasku da domaća šunka u pravilu nije prethodno termički obrađena.

”To znači da se i kuha nešto dulje nego kupovna šunka pa bi bilo dobro da domaću šunku večer prije kuhanja potopite u hladnu vodu, a nakon što ste je skuhali ostavite šunku u vodi u kojoj se kuhala”, savjetuje naš sugovornik.

Najbolja šunka je ona u vakumiranom pakiranju

Inače svojedobno je 24 sata proveo veliko istraživanje šunki pa su tako otkrili da bi u slučaju kupnje šunke bilo dobro kupiti one u vakumiranom pakiranju, ipak birate one čiji je presjek vidljiv. Sve što je zarolano, ili zatvoreno može rezultirati neugodnim iznenađenjem kada proizvod otvorite.

“Prosječan komad buta, od kojega se rade i šunke ima između 17 i 20 posto bjelančevina, a ako je k tome bez kože i masnog tkiva, bjelančevine će biti između 20 i 22 posto”, rekao je tom prigodom doktor Dario Lasić, voditelj Laboratorija za kemijske analize hrane Zavoda Dr. A. Štampar.