NaslovnicaŽivotJe li surogatno majčinstvo grijeh?

Je li surogatno majčinstvo grijeh?

Mnogi danas ne mogu imati djece te se odlučuju za surogatno majčinstvo. Je ono grijeh?

Biblija ne govori o surogatnom (zamjenskom) majčinstvu kakvo danas poznajemo. Surogatno majčinstvo je odnos – koji često uključuje medicinski potpomognutu oplodnju – gdje jedna žena iznosi trudnoću za osobu ili par koji potom posvaja dijete, piše hr.wikipedia.org. Surogatno majčinstvo u Hrvatskoj nije dozvoljeno, piše hr.n1info.com.

Najbliža biblijska priča o surogatnom majčinstvu je kada Abraham i Sara nisu mogli imati dijete, iako im je obećano potomstvo. Abraham je dobio Sarinu sluškinju Hagaru da s njom ima dijete. To je bio normalan način rješavanja problema neplodnosti u to vrijeme, a priča se može pronaći u Postanku 16. U ovom slučaju, surogatno majčinstvo izazvalo je mnogo boli i zbunjenosti. Došlo je do svađe između Sare i Hagare i naposljetku su Hagara i njezin sin Jišmael otjerani.

Surogatno majčinstvo – je li ili nije grijeh?

Problem koji se pojavio u priči s Hagarom je taj što nije htjela dati svoje dijete Sari kada se rodilo. To se može dogoditi i danas, jer žene otkrivaju da darivanje djece (unatoč novčanoj naknadi) može izazvati nemjerljivu bol zbog veze koja se stvara između trudne majke i djeteta koje nosi, čak i prije nego što se rodi.

Biblija ne govori puno o surogatnom majčinstvu, ali postavlja pitanje je li ono etično ili nije. Ona definira brak kao savez između dvoje ljudi, a djeca se trebaju rađati iz tog odnosa (Postanak 1, 28; 2, 24). Dovođenje treće osobe znači da će dijete imati trećeg roditelja. Tada se mogu pojaviti teška pitanja: hoće li dijete upoznati svoju surogat majku; hoće li biti posjeta; što će dijete osjećati prema surogat majci … Iako u psalmu 127, 3 vidimo da su djeca dar parovima, u stvarnosti nisu svi parovi blagoslovljeni njima.

Bog nam neće uvijek dati točno ono što želimo

Baš kao što neke ljude blagoslivlja nevjerojatnim bogatstvom, druge blagoslivlja sposobnošću da imaju djecu. Je li moguće da se protiviš Božjem planu za sebe pokušavajući imati dijete?

Mnogi se kršćani također bore s financijskim aspektom koji je vezan uz surogatno majčinstvo. Neki to smatraju prodajom djeteta, a idu čak i do toga da se radi o obliku trgovine ljudima.

PROČITAJTE: Je li neplodnost Božja kazna?

Tražite mudrost od Boga (Jakovljeva 1, 15) i razaznajte korijen vaše želje za obitelji. Ako je korištenje surogata prkošenje Bogu i način da “bude po vašem”, to bi bio grijeh.

Iako je svakako važno pratiti moralna pitanja i pridržavati ih se, teško je osuđivati ​​bilo koga. Mnogi bračni parovi su, nakon spoznaje da ne mogu imati djecu, posvojili napuštenu djecu. Bogu je to predivan čin.