Je li neplodnost Božja kazna?
Foto: Pexels

Kada čitamo Stari zavjet, na mnogim stranicama nailazimo na problem neplodnosti. Je li neplodnost Božja kazna?

Bog ne očekuje da svi imamo djecu. Mnogi od nas su slobodni i nisu u braku, a mnogi koji su u braku su neplodni. U Bibliji je neplodnost bila anomalija koju vrijedi spomenuti i nema zabilježenih slučajeva da je par dobrovoljno ostao bez djece.

Bog nigdje u Bibliji nije osudio neplodni par. Nekoliko je puta neplodnost privedena kraju rođenjem značajnog biblijskog lika (Izak, Josip, Samuel). Bog je nekoliko puta intervenirao da žene ostanu trudne sa svrhom da ih utješi (Lea, Šunamka, Hana).

Je li neplodnost Božja kazna?

Biblija predstavlja plodnost kao Božji dar. Trudnoća se događa kada se Jahve “sjeti” žena i “otvori im maternicu”. Biblijske žene koje doživljavaju razdoblje neplodnosti često shvaćaju svoju nesposobnost začeća kao uskraćivanje blagoslova, kaznu ili čak prokletstvo.

Sara razumije svoju neplodnost kao rezultat toga što joj je Bog uskratio dar trudnoće: “Vidiš, Jahve me učinio nerotkinjom” (Postanak 16, 2). Kasnije, za vrijeme Sarinog neobičnog boravka u kući kralja Abimeleka, čitamo da je Jahve “zatvorio svaku utrobu u domu Abimelekovu” kao kaznu za Abimelekovo uzimanje Sare u svoju kuću (Postanak 20, 18).

Sara, Rebeka i Rahela, iako neplodne, zatrudnjele su božanskom intervencijom. U sagi o Raheli i Lei čitamo: “Jahve je vidio da Lea nije voljena, te je učini plodnom, dok Rahela ostade nerotkinja (Postanak 29, 31). Kasnije se Jahve “sjeti” Rahele i “otvara joj maternicu”, dopuštajući joj da zatrudni i rodi sina Josipa (Postanak 30, 22-24). Sinovi nerotkinja – Izak, Jakov i Josip – postali su izabrani sinovi i preci izraelske nacije.

Mikala, Šaulova kći i supruga kralja Davida “nije imala dijete do dana svoje smrti”. Čitatelj bi mogao zaključiti da je njezina neplodnost Božja kazna ili prokletstvo.

Neplodnost također nalazimo kao problem kod neimenovane Samsonove majke, Hane (koja je rodila Samuela) i Elizabete, majke Ivana Krstitelja. Iako neplodne, Bog ih je blagoslovio trudnoćom i sinovi tih žena izdvojeni su kao posebni ili posvećeni Bogu. Bili su nazireji.

Neplodnost nije kazna od Boga
Foto: Pexels

Neplodnost nije kazna od Boga

Unatoč onome što bi dobronamjerni kršćani mogli reći, neplodnost nije rezultat nedovoljnog vjerovanja, nedovoljne molitve ili nedovoljne dobrote.

Pogledajte samo Sarinu priču u Postanku. Zbog nekoliko desetljeća čekanja da dobiju obećanog sina, Sara je izgubila vjeru. Kada je Bog rekao da će roditi sina u starosti, ona mu se nasmijala (Postanak 18, 12-15). Njezina je nevjera bila grijeh, no Sara je zatrudnjela i rodila dijete!

Sara i Abraham bili su Božji izabrani narod. Ako ste prihvatili Isusa kao svog Spasitelja i Gospodina, i vi ste. Zato se Bog prema nama ne odnosi onako kako zaslužujemo zbog naših grijeha. Kad ste pozvali Isusa u svoj život, oprostili su vam se grijesi. Bog ne drži vaš grijeh protiv vas! Rimljanima 8, 1 kaže: “Nema više osude za one koji su u Kristu Isusu.” To uključuje i vas.

Kako su biblijske žene razumjele neplodnost?

Pritisak na rađanje djece u biblijska vremena bio je više kulturološki nego teološki. Osim Grka, koji su svoju djecu često ostavljali na ulici da umru, većina kultura iz biblijskog doba cijenila je djecu i plodnost. Čak su i Kanaanci, koji su često žrtvovali svoje prvorođence, to učinili u nadi da će kasnije dobiti još djece.

Žene su usvojile društveno uvjerenje da je rađanje djece njihova najveća odgovornost. Postojala je neka mjera hitnosti. Sarina i Rahelina jalovost bile su toliko stigmatizirajuće da je svaka nudila svoju sluškinju kao surogat svome suprugu u nadi da imaju nasljednika. Rahela je začeće shvatila kao jedini cilj u životu, povikavši mužu: “Daj mi dijete ili ću umrijeti!” Kada je napokon rodila Josipa, izjavljuje: “Bog mi je oduzeo sramotu” (Postanak 30, 23). Slično tome, kada je Elizabeta, majka Ivana Krstitelja, začela, unatoč tome što je bila stara i neplodna, rekla je: “Evo, to mi je učinio Gospodin u dane kad mu se svidje skinuti s mene sramotu među ljudima.” (Luka 1, 25)

Očekuje li Bog da svi kršćanski parovi imaju djecu?

Ne vidimo manje primjera neplodnosti u današnje doba. Milijuni bračnih parova bore se s neplodnošću. U Starom zavjetu, plodnost je bila izravna metafora Božjeg blagoslova. Dobro je i prikladno žaliti za neplodnošću. Ali nije dobro želju za djecom stavljati iznad želje za odnosom s Bogom (Izlazak 20, 3).

Posve je biblijski tražiti iscjeljenje neplodnosti. Kršćanski je par slobodan razborito razmotriti tretmane plodnosti. Mnogi bračni parovi biraju posvojenje. Ne bismo trebali odbaciti ideju o roditeljstvu iz sebičnih razloga ili isključivo u svrhu svjetovne dobiti.

Ipak, plodnost i roditeljstvo nisu u Božjem planu za svakoga. Bog ne očekuje da svi imamo djecu. Očekuje da u svom životu ponajprije slijedimo Njega i radimo za Njegovo kraljevstvo.

PROČITAJTE JOŠ: