Glad je mučila narode, a izgleda da joj nije izbjegao ni Jakov s obitleji. Bog koji svojom providnošću nikad ne zaboravlja svoje izabranike, pripravio je žitnice za svoj narod upozorivši Egipćane na dolazak nestašice i naveo ih da u godinama izobilja nagomilaju žita. Jakov nije očekivao da će mu izbavljenje doći iz Egipta, ali tamo je bilo žita u žitnicama.

Vjerniče, ako su prividno svi protiv tebe, budi siguran da je Bog s tobom. On će te osloboditi i On će se za tebe pobrinuti. Možda ne možeš očekivati oslobođenje, ali pomoć će sigurno doći kad je najviše trebaš i ti ćeš veličati ime svoga Gospodina.

Ako te neće hraniti ljudi, onda će gavrani; ako ti zemlja ne daje žita, s neba će padati mana. Zato budi dobre misli i smireno čekaj Gospodina. Bog može učiniti da sunce izađe na zapadu, ako tako želi, te da iz izvora nevolja poteče radost.

VIDI OVO: Bog hoda s tobom i onda kada ga ne vidiš

Sve egipatsko žito bilo je u rukama Josipa. On je otvarao i zatvarao žitnice po svojoj volji. Sukladno tome i sva bogatstva su u providnosti i moći našeg Gospodina Isusa koji će ih velikodušno podijeliti svom narodu. Josip je bio spreman pomoći svojoj rodbini. Sukladno tome, i Isus se neumorno i vjerno brine za svoju braću.

Na nama je da tražimo pomoć koja nam je pripremljena; nemojmo malodušno sjediti već radimo nešto! Molitva nas vodi u prisustvo našeg kraljevskog Brata, pred Njegovim prijestoljem tražimo i primamo, Njegove zalihe su neiscrpne — uvijek pune žita. Njegovo srce nije tvrdo, On će nam dati hranu.

Gospodine, oprosti našu nevjeru, primoraj nas ovog dana crpiti više iz Tvoje punine, da primimo milost tvoju.

Autor: Charles Spurgeon