Koja je svrha Biblije?

Biblija nam je darovana da prenese priču o Božjem odnosu sa svim stvorenjem i s ljudima. Svrha Biblije jest otkriti nam Boga. 

Apostol Pavao je napisao Timoteju: „Ti, naprotiv, ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen  i da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu. Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti,  da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban“ (2. Timoteju 3,14-17). 

Navedeni citat je vjerojatno najpoznatije i najsažetije objašnjenje svrhe Biblije. 

Ovo su i neka druga objašnjenja: 

„Kako će mladić čistim sačuvati put svoj? Čuvajući riječi tvoje“ (Psalmi 119,9). 

„Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi“ (Psalmi 119,105). 

Svrha Starog i Novog zavjeta

Stari Zavjet nam govori kako je Bog stvorio svijet, muškarce i žene, te kako je sklopio savez s Izraelom. U njemu se vidi Njegova moć, briga i oprost. Stari Zavjet otkriva Božju osobnost te ukazuje na konačnu žrtvu Njegovog Sina Isusa Krista. 

Novi Zavjet daje svjedočanstva o Isusovom životu, smrti i uskrsnuću (Matej, Marko, Luka i Ivan). Ivan nam govori zašto je napisao svoje Evanđelje: „Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu“ (Ivan 20,30-31). 

Novi Zavjet nam pokazuje početak Crkve, povijest prvih vjernika te nam daje Bogom nadahnuta pisma ranih vođa drugim ljudima kako bi ih vodili i poučili – i kako bi pomogla voditi i poučiti nas. 

Kroz Novi i Stari Zavjet otkrivaju nam se sitne slike budućnosti u kojoj će se Isus vratiti i uspostaviti novo Nebo i novu Zemlju. 

Snažno oružje protiv neprijatelja

Biblija nam daje snažno oružje protiv napada našeg neprijatelja. Isus nam je dao taj primjer kada je iskušavan te se svaki put branio Pismom (Matej 4,1-11). Efežanima 6,17 kaže da je Riječ Božja mač Duha te da je korisna u borbi protiv duhovnih napada. 

Biblija nam daje perspektivu na naš život ovdje na zemlji, ali i na budući život. 

U Hebrejima 4,12 piše: „Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca.“

Možemo imati velike koristi od savjeta i moći iz Biblije, ali moramo zapamtiti da je primarna svrha Biblije otkriti Boga, Njegovu osobnost i Njegovu želju da bude povezan s ljudima koje je stvorio. 

Izvor: Thecompellingtruth.org; Prijevod: Ida U.

PROČITAJTE JOŠ: