Ako se teško snalazite u davanju i primanju ljubavi
Foto: People photo created by pressfoto - www.freepik.com

“Ako i jezicima ljudskim i anđeoskim govorim, a ljubavi nemam… ” (1. Korinćanima 13,1)

Nakon što je jedna mlada sopranistica debitirala na opernoj sceni, neki kritičar je napisao da bi njena sjajna izvedba bila još bolja da je ona ikad prije ljubila. Otkrio je nedostatak ljubavi. Očigledno je njeno pjevanje tehnički bilo ispravno, ali mu je nedostajalo topline.

I mi možemo u životu sve činiti prema pravilima. Možemo biti iskreni, pouzdani, pravedni, velikodušni, energični i ponizni. Ipak, sve ove vrline ne mogu nadoknaditi manjak ljubavi.

VIDI OVO: 12 stvari koje trebamo znati o pravoj ljubavi

Mnogi od nas teško se snalaze u davanju i primanju ljubavi. Nedavno sam čitao o jednoj slavnoj osobi “koja je sve mogla osim izraziti ono što osjeća za ljude koje voli”.

U svojoj knjizi People in Prayer (Ljudi u molitvi), John White napisao je: “Mnogo godina plašio sam se od pomisli da bi me netko volio. Nisam se protivio pružanju ljubavi (ili onome što sam mislio da je ljubav), ali odrastao sam tako da mi je bilo neugodno ako bi netko, čovjek, žena ili dijete, pokazao prema meni suviše osjećaja. U našoj obitelji nikad nismo naučili kako se nositi s ljubavlju. Nismo bili posebno spretni kad ju je trebalo pokazati ili primiti. Ne mislim da se nismo voljeli ili da nismo našli načina da to pokažemo. Bili smo jednostavno previše Englezi. Kad mi je bilo devetnaest godina i kad sam otišao od kuće u rat, moj otac je učinio nešto bez presedana. Stavio je ruke na moja ramena i poljubio me. Bio sam zapanjen. Niti sam znao što reći niti što učiniti. Za mene je to bilo vrlo zbunjujuće dok je za mog oca moralo biti vrlo tužno.”

Jednog dana White je imao viziju Krista kako stoji pred njim i pruža mu od čavala izranjene ruke. Isprva se osjećao bespomoćnim da primi Kristovu ljubav. Zatim je molio: “O Gospodine, želim uzeti tvoje ruke. Ali ja to ne mogu.”

VIDI OVO: Ovako izgleda istinska kršćanska ljubav

“U tišini koja je nastupila osjetio sam pouzdanje da će obrambeni zid koji sam oko sebe sagradio postepeno pasti i da ću saznati što znači dopustiti da me Kristova ljubav obavije i ispuni.”

Ako smo oko sebe sagradili obrambene zidove koji sprečavaju da ljubav poteče od nas i prema nama, moramo dozvoliti Gospodinu da sruši te zidove i oslobodi nas od strahova koji nas čine hladnim kršćanima.

Autor: William MacDonald