NaslovnicaDuhovnostTko će primiti znak Antikrista?

Tko će primiti znak Antikrista?

Mnogo se govori o posljednjim vremenima i vladavini Antikrista. Tko će primiti njegov znak?

U Otkrivenju 13 Ivan predstavlja Zvijer (često nazivanu Antikristom), koja će vladati svijetom nakratko u budućnosti i koja će donijeti pustoš na Zemlju četrdeset i dva mjeseca. Ivan također opisuje drugu Zvijer (Otkrivenje 13, 11), kasnije nazvanu lažni prorok (Otkrivenje 16, 13 i 19, 20), koji također ima veliki autoritet i natjerat će sve da obožavaju prvu Zvijer ili Antikrista (Otkrivenje 13, 12). Ovaj lažni prorok čak će imati sposobnost oživjeti sliku Antikrista.

“I vidjeh: druga jedna Zvijer uzlazi iz zemlje, ima dva roga poput jaganjca, a govori kao Zmaj. Vrši svu vlast one prve Zvijeri, u njenoj nazočnosti. Prisiljava zemlju i sve pozemljare da se poklone prvoj Zvijeri kojoj ono zacijeli smrtna rana. Čini znamenja velika: i oganj spušta s neba na zemlju naočigled ljudi. Tako zavodi pozemljare znamenjima koja joj je dano činiti u nazočnosti Zvijeri: svjetuje pozemljarima da načine kip Zvijeri koja bijaše udarena mačem, ali preživje. I dano joj je udahnuti život kipu Zvijeri te kip Zvijeri progovori i poubija sve koji se god ne klanjaju kipu Zvijeri.” (Otkrivenje 13, 11-15)

Tko će primiti znak Antikrista?

Bog pečati sve koji se pouzdaju u Njegovog Sina kao Spasitelja stavljajući u njih Duha Svetoga. Ovaj pečat označava vjernike kao one koji pripadaju Bogu. Slično tome, u posljednjim vremenima, zli lažni prorok će učiniti da svi, bez obzira na društveni ili ekonomski status, izaberu hoće li primiti žig na desnicu ili na čelo. Ovaj znak identificirat će primatelje kao pripadnike kraljevstva zvijeri.

“Ona postiže da se svima – malima i velikima, bogatima i ubogima, slobodnjacima i robovima – udari žig na desnicu ili na čelo.” (Otkrivenje 13, 16)

Otkrivenje 14, 9-11 pokazuje da se oni koji prihvaćaju ovaj znak poistovjećuju sa Sotonom i odbacuju Boga. Otkrivenje 20, 4 objašnjava da će pravi vjernici odbiti ovaj znak i mnogi će zbog toga biti pogubljeni.

Grčka riječ koja se koristi za ovaj “žig zvijeri” je charagma, a ista riječ se također koristi za idole i druge negativne ideje. Nasuprot tome, Božji sljedbenici su “zapečaćeni”, od grčke riječi sphragis, koja se odnosi na dokaz ili natpis. Simbolika ovih riječi je moćna: Bog stavlja simbol vrijednosti na svoj narod – Sotona žiguje svoje sljedbenike kao životinje.

PROČITAJTE: 666 značenje: Što znači broj 666 iz Knjige Otkrivenja?

Stihovi 16 i 17 stvorili su velika nagađanja o točnoj prirodi ovog znaka. Neki sugeriraju da je to tetovirani crtični kod. Drugi sugeriraju da bi ugrađeni računalni čipovi ili druga tehnologija mogli biti dio ovog znaka. Danas, ID kartice koje izdaje tvrtka mogu otključati vrata na radnom mjestu, a RFID čipovi se koriste za pristup robi i uslugama.

Biblija daje vrlo malo detalja o prirodi znaka Zvijeri

Ono u što možemo biti sigurni je da ovaj znak neće biti prikriven. “Nevini” ljudi neće uzeti žig zvijeri slučajno. Kasniji stihovi jasno pokazuju da je čin uzimanja žiga Zvijeri usko povezan s davanjem štovanja i odanosti Antikristu. Stihovi 17 i 18 povezuju ovaj znak, nekako, s imenom ili “brojem imena” Zvijeri.

“… i da nitko ne mogne kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njezina. U ovome je mudrost: u koga je uma, nek’ odgoneta broj Zvijeri. Broj je to jednog čovjeka, a broj mu je šest stotina šezdeset i šest.” (Otkrivenje 13, 17-18)

Vladavina Antikrista bit će zastrašujuće, užasno vrijeme globalne diktature, ali neće trajati zauvijek. Autoritet Antikrista (prva Zvijer u Otkrivenju 13, 1-10 ), lažnog proroka (druga Zvijer u Otkrivenju 13, 11-18) i zmaja (Sotona, tako identificiran u Otkrivenju 13, 1 i 20, 2) će završiti. Isus Krist će se trijumfalno vratiti na zemlju sa svim svojim svetima (Otkrivenje 19, 14) da uspostavi svoje vječno kraljevstvo (Otkrivenje 20, 1-6). Nakon prvih tisuću godina tog kraljevstva, Isus će suditi svima (Otkrivenje 20, 7-15). Bog na kraju pobjeđuje.