NaslovnicaDuhovnostTko je Babilonska Bludnica koja sjedi nad vodama velikim?

Tko je Babilonska Bludnica koja sjedi nad vodama velikim?

Babilonska bludnica je biblijski simbol za moćnu i raskalašenu vladavinu koja zavodi narode i zloupotrebljava svoju moć, a njezino tumačenje i značenje izazivaju mnoga teološka i povijesna pitanja.

Otkrivenje 17,1-2 nam govori: “I dođe jedan od sedam anđela što nose sedam čaša i prozbori mi: Dođi, pokazat ću ti sud nad Bludnicom velikom što sjedi nad vodama velikim, s kojom su bludničili kraljevi zemlje i pozemljari se opiše vinom bluda njezina.

Otkrivenje 17,5 nastavlja: “Na čelo joj napisano ime – tajna: Babilon veliki, mati bludnica i gnusoba zemljinih.” Tko je ova bludnica i što je tajna Babilona?

Otkrivenje 17,3 nam daje opis: “I odnese me u duhu u pustinju. Tu vidjeh Ženu koja sjede na skrletnu Zvijer, punu bogohulnih imena, sa sedam glava i deset rogova.

Zvijer spomenuta u ovom stihu je ista zvijer kao u Otkrivenju 13,1: “I vidjeh: iz mora Zvijer izlazi sa deset rogova i sedam glava; na rogovima joj deset kruna, na glavama bogohulna imena.

Babilonska bludnica je povezana s Antikristom

Zvijer iz Otkrivenja poglavlje 13 se tumači kao Antikrist, čovjek bezakonja (2 Solunjanima 2,3-4; Daniel 9,27). Dakle, Babilonska Bludnica, ​​tko god da je, je usko povezana s Antikristom posljednjeg vremena.

Činjenica da se o bludnici Babilona govori kao o tajni, znači da ne možemo biti u potpunosti sigurni tko je ona. Odjeljak nam, ipak, daje neke smjernice. Otkrivenje 17,9 objašnjava: “Tu se hoće mudre pameti! Sedam glava sedam je bregova na kojima žena sjedi.

VIDI OVO: 10 sigurnih znakova posljednjeg vremena

Mnogi komentatori povezuju ovaj odjeljak sa Rimokatoličkom Crkvom, jer je nekada grad Rim bio poznat kao grad “na sedam brda”, budući da je bilo sedam poznatih brda oko grada.

Međutim, stih 10 objašnjava da su sedam brda 7 kraljeva ili kraljevstva, 5 od kojih su pali, jedan koji sada stoji i jedan koji će doći. Stoga, “Babilonska bludnica” se ne može odnositi samo na Rim.

Babilonska Bludnica će imati utjecaj nad narodima

Otkrivenje 17,15 nam govori: “I reče mi anđeo: Vode što ih vidje, na kojima Bludnica sjedi, to su puci i mnoštva i narodi i jezici.” Babilonska Bludnica će imati utjecaj diljem svijeta nad ljudima i narodima. Stihovi od 10 do 14 opisuju seriju od 8 i onda od 10 kraljeva koji su povezani sa zvijeri.

Babilonska Bludnica će u jednom trenutku imati kontrolu nad ovim kraljevima (Otkrivenje 17,18), ali onda će se kraljevi okrenuti od nje i uništiti je (Otkrivenje 17,16).

Pa, može li tajna Babilonske bludnice biti riješena? Da, makar jednim dijelom. Babilonska Bludnica je zli svjetski poredak, koji će kontrolirati Antikrist, tijekom posljednjih dana prije Isusovog povratka.

Babilonska Bludnica također ima i religijske konotacije – duhovni preljub sa Zvijeri, što znači bezbožan religijski sustav posljednjeg vremena.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.