10 najljepših tradicionalnih imena za djevojčice i dječake

Ova tradicionalna imena za djevojčice i dječake možda će vam se još više svidjeti kada otkrijete njihovo značenje.

Kod davanja imena djetetu neki roditelji biraju originalnost, dok se drugi radije odlučuju za klasiku. Ovim tradicionalnim imenima za djevojčice i dječake teško je odoljeti. Posebna su i uvijek u modi, a u Hrvatskoj su posljednjih godina ponovno aktualna, piše Index.hr.

Tradicionalna imena za djevojčice

1. Dorotea

Dorotea ili Dora je tradicionalno žensko ime koje ne izlazi iz mode već dugi niz godina te ga roditelji često biraju za svoje djevojčice. Nastalo je od grčkih riječi “doron”, što znači dar, i “theos”, što znači bog. Značenje imena je stoga Božji dar.

2. Petra

Ime Petra dolazi od latinske riječi “petrus”, što u prijevodu znači kamen ili stijena. Ovo je ime već dugi niz godina među najpopularnijim ženskim imenima u Hrvatskoj, jer je ženstveno i tradicionalno, ali i biblijsko.

PROČITAJTE: Ženska biblijska imena: 10 najljepših imena za djevojčice

3. Klara

Ime Klara potječe od stare latinske riječi “clarus”, koja u prijevodu znači jasan, a upravo su takve Klare – jasne i direktne.

4. Tonka

Iako je ovo žensko ime zapravo izvedenica imena Antonija, Tonka je danas jedno od najpopularnijih imena u Hrvatskoj. Malo ljudi zna da popularnost ovog imena seže još iz 40-ih godina prošlog stoljeća, a dolazi od latinske riječi “antonius”, što u prijevodu znači prvi, napredan.

5. Rita

Rita je staro žensko ime koje se ponovno vraća u modu i sve je češći odabir roditelja u Hrvatskoj. Ovo predivno ime nastalo je od grčke riječi “margarites”, što u prijevodu znači biser.

Tradicionalna muška imena

1. Luka

Luka je ime jednog od evanđelista u Bibliji, a dolazi od latinske riječi “lux”, što znači svjetlost, život. Izgleda da je ovo ime za dječake bezvremensko, jer je već dugo na prvom mjestu prema popularnosti u Hrvatskoj.

2. Jakov

Ovo ime hebrejskog podrijetla u prijevodu znači “Bog štiti”, a često se javlja i u drugim jezicima. Ovo ime je vrhunac popularnosti doživjelo prije desetak godina.

3. Toma

Ovo se ime posljednjih godina ponovno vraća u modu. Kršćanskog je podrijetla, a Toma je bio jedan od dvanaestorice apostola. Ime Toma dolazi od riječi “teomo”, što znači blizanac.

PROČITAJTE: Muška biblijska imena: Ovo su najljepša imena za dječake

4. David

Još jedno tradicionalno ime koje je uvijek na samom vrhu popularnosti. David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela, predak Isusa, a ovo ime potječe od starohebrejskog Dawidh, što znači voljen.

5. Šimun

Šimun je još jedno tradicionalno ime koje potječe iz Biblije, a znači “slušati”. Zanimljiva je činjenica da je ime Šimun vrlo popularno u Dalmaciji, dok se slabije javlja u unutrašnjosti Hrvatske.