Ženska biblijska imena: 10 najljepših imena za djevojčice

Ženska biblijska imena su vrlo česta na našim prostorima. Nerijetko čujemo da se netko zove Ana, Marija ili Marta. U ovom tekstu donosimo najljepša imena iz Biblije za djevojčice s prekrasnim značenjem.

Sva ova ženska biblijska imena imaju određenu simboliku pa se nadamo da ćete ih rado dati svojim djevojčicama.

Ana – milost

Ana je latinski oblik hebrejskog imena Hanna, koje potječe od korijena ”chanan”, što znači “milost”. Europski kršćani prihvatili su to ime zbog najviše zbog Marije, kojoj je ona bila majka. Ana je također bila i Samuelova majka.

Ženska biblijska imena
Foto: Unsplash

Estera – zvijezda

Estera je prekrasno biblijsko ime, a o njenom nevjerojatnom životu možemo čitati u starozavjetnoj Knjizi o Esteri. Što znači ime Estera? Estera je ime hebrejskog porijekla s prekrasnim značenjem – Zvijezda, Tajna, Sakrivena.

Eva – oživljena

Eva je hebrejsko ime koje dolazi od riječi “chawah”, što znači “disati”, ”život”, ”oživljena”. Mnogi znaju priču o stvaranju u Bibliji koja počinje s Adamom i Evom. Eva je stvorena od Adamova rebra. S Adamom je podijelila zabranjeno voće s drveta nakon što ju je zavela, nakon čega su skupa protjerani iz Edenskog vrta.

Ženska imena Biblija
Foto: Unsplash

Klaudija – osakaćena

Klaudija je ime latinskog podrijetla i ženska varijanta muškog imena Klaudije (Claudius). Klaudija vjerojatno znači “hroma”, “osakaćena” (od latinskog “claudus”), ali nedavna istraživanja pretpostavljaju da je to ime nepoznatog značenja ili samo znači “iz obitelji Claudier”.

Neki vjeruju da je Klaudija bilo ime žene Poncija Pilata. Biblija spominje samo na jednom mjestu spominje ime Klaudija i to u 2. Timoteju 4,21: ”Nastoj doći prije zime. Pozdravlja te Eubul, Pudencije, Lino, Klaudija i sva braća.”

VIDI OVO: Katolički kalendar 2022. – svi blagdani, imendani i neradni dani

Lea – lavica

U Starom zavjetu Lea je bila Jakovljeva supruga i majka njegovih šest sinova i jedne kćeri, čiji su potomci postali neko od Dvanaest izraelskih plemena. Druga Jakovljeva supruga bila je Leaina sestra, Rahela.

Ime Lea prema latinskom znači ”lavica”, a na hebrejskom “ona koja se uzalud trudi ” od hebrejskog “le’a” (לֵאָה).

Magdalena – žena iz grada Magdale

Marija Magdalena je bila vjerna Isusova sljedbenica iz koje je Isus istjerao sedam demona. Ona je druga najpoznatija žena u Novom zavjetu. Bila je jedna od najgorljivijih navjestiteljica Evanđelja, a prva je vidjela uskrslog Isusa.

Magdalena je omiljeno ime među kršćanima, a popularno je i na našim prostorima. Značenje imena Magdalena je jednostavno ”iz grada Magdale”, a Magdala na hebrejskom znači ”toranj”

Biblijska imena za djevojčice
Foto: Pexels

Marija – koja je voljena

Marija se kao biblijsko ime najviše pojavljuje u Novom zavjetu. Marija je bila majka našeg Gospodina Isusa Krista, a u evanđeljima se spominju i ostale Marije.

Ime Marija je latinski oblik hebrejskog imena Mirjam koje ima značenje “kapljica mora” izvedeno od hebrejskog מר “mar” “kapljica” i ים “jam” što znači “more”. To je najčešće ime u kršćanstvu.

Po novijim tumačenjima se pretpostavlja da ime vodi značenje od egipatskog “mry” što znači “koja ja voljena”.

Noemi – moja ljepota

Noemi je bila Obedova majka, Rutina svekrva i velika službenica Božja, a o njoj možemo više čitati u starozavjetnoj Knjizi o Ruti. Značenje biblijskog imena Noemi je ”moja ljepota” ili ”moja krasota”.

Marta – vladarica

Značenje imena Marta je ”gospodarica” ili ”vladarica” na hebrejskom. U Novom zavjetu Marta je sestra Lazara (koji je uskrsnuo iz mrtvih) i Marije Magdalene.

Marta se u Evanđelju pojavljuje prigodom jednoga od Isusovih posjeta njihovoj kući. Vidjela je kako je Isus vratio njezina brata u život.

Sara – žena visokog ranga

Sara je bila Abrahamova supruga i Izakova majka. Biblijsko ime Sara je hebrejskog porijekla, a značenje imena je – kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. To ime je posljednjih nekoliko godina među najpopularnijim imenima na našim prostorima.

Ovdje pročitajte i najljepša muška biblijska imena