“Treba kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje” (Djela 14,22).

Želim da budeš kršćanin u srcu. No, želim da shvatiš da takvo kršćanstvo nikada neće biti popularno. Nikada nije bilo, niti će ikada biti, sve dok je ljudska priroda onakva kavu je Biblija opisuje.

Većina ljudi bit će zadovoljna izvanjskom religijom. Ona zadovoljava savjest koja nikada nije vidjela potrebu za Kristom. Ona zadovoljava našu samopravednost. Ona zadovoljava našu prirodnu lijenost, jer kršćanstvo srca nije lako, dok nam izvanjsko kršćanstvo ne zadaje velike brige.

Povijest religije nam pokazuje ono što govorim. U povijesti Izraela, od početka knjige Izlaska do Djela apostolskih možeš naći istu stvar.

PROČITAJTE: 6 razloga zašto Bog dopušta nevolje

Starozavjetni proroci neprestano opominju ljude zbog prakticiranja izvanjske religije, jer njihova srca nisu bila u tome. Gospodin Isus je opominjao farizeje i književnike zbog iste stvari.

Kako je brzo nakon apostola kršćanstvo bilo zamijenjeno samo nečim izvanjskim.To je oduvijek bio popularan oblik kršćanstva, dok je kršćanstvo srca bilo prava rijetkost.

Kršćanstvo srca je suviše ponizno da bi bilo popularno. Ono ne daje čovjeku prostora za hvalisanje. Ono mu govori da je mrtav u grijehu i da mora biti rođen od Duha. Ono mu govori da je kriv i da zaslužuje pakao, i da se mora uteći Kristu kako bi bio spašen. Ali se ljudski ponos protivi tome da mu se iznose ovakve stvari.

Kršćanstvo srca je također previše sveto da bi bilo popularno. Ono zahtjeva od čovjeka da promijeni svoje putove. Ono zahtjeva od njega da ostavi svijet i svoje grijehe, da bude duhovan i da voli Božju Riječ i molitvu. Kako ovakve stvari ikada mogu biti popularne? Nikada nisu bile popularne u prošlosti, a nisu ni danas.

PROČITAJTE: Ako je Bog obećao blagoslovljen život, zašto mnogi kršćani prolaze kroz nevolje?

Ali zašto je toliko važna popularnost kod ljudi? Mi nećemo stajati pred ljudima na Sudnji dan, već pred Bogom. A dobrobit kršćanstva srca je sljedeća: ona ima “slavu Božju”. Bog je zadovoljan onim što vidi u pravom kršćanstvu srca u sadašnjem životu.

Kada god On vidi da pokajanje, vjera, svetost i ljubav prema Bogu postoje u srcu, Bog je veoma zadovoljan. Zar ovo nije vrijednije od ljudske hvale?

Na Sudnji dan Bog će objaviti Njegovo odobravanje kršćanstva srca pred cijelim svijetom. On će sakupiti svoje svete iz svakog djela svijeta u jednu uzvišenu zajednicu. On će ih postaviti s desne strane Kristovog uzvišenog prijestolja.

Tada će, svi koji su voljeli i služili Kristu iz srca čuti kako im On govori: “Dođite blagoslovljeni Oca mog i primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od postanka svijeta” (Matej 25,34).

PROČITAJTE: Za koga Biblija kaže da će završiti u paklu?

Izvanjsko kršćanstvo će to gledati sa zavišću, ali ove riječi nikada neće biti upućene njima. Toga velikoga dana mi ćemo vidjeti i razumjeti u potpunosti pravu vrijednost kršćanstva srca.

U ovome životu naići ćemo na ismijavanje, neljubaznost, protivljenje i progonstvo. “Treba kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje” (Djela 14,22). Ali što god morali izgubiti u ovome svijetu, slava će Božja nadoknaditi onoga dana.

Autor: J. C. Ryle; iz knjige ”Walking With God”; Izvor: IPA