Treba li se žena razvesti od muža narkomana?

Ovisnosti svih vrsta muče 21. stoljeće. Osobito ovisnost o drogama može uništiti živote i brakove. Treba li se žena razvesti od muža narkomana?

Mnoge situacije nisu izravno obrađene u Bibliji, pa moramo pronaći primjenjiva biblijska načela. Na primjer, mobilni telefoni i internet bili su nečuveni kada je Biblija dovršena, ali ipak možemo pronaći načela kako se koristiti novim tehnologijama.

Treba li se žena razvesti od muža narkomana?

Ako je kršćanka u braku s ovisnikom o drogama koji odbija prekinuti ovisnost, može se sa sigurnošću pretpostaviti da ovisnik nije ponovno rođen (Ivan 3, 3-6). Bit spasonosne vjere je staviti se pod kontrolu Duha Svetoga. Iako kršćani i dalje griješe, svojim životom žele ugoditi Bogu i biti poslušni Njegovoj Riječi. Prema definiciji, ovisnost o drogama je stavljanje pod kontrolu kemijske supstance. Ne mogu nas istovremeno kontrolirati dvije sile (Matej 6, 24). Ovisnost o drogama nije “bolest” kako je društvo često opisuje. Prije svega je grijeh. Ovisnost o drogama može se ovisniku činiti nadmoćnom, ali to je izbor.

Biblija ne dopušta razvod u slučaju ovisnosti o drogama. Razvod je dopušten samo u slučaju preljuba. Isus je rekao: “A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub.” (Matej 5, 32)
Muževi i žene koji primjenjuju ovu uputu i koji su Božjom milošću voljni živjeti ispravno, otkrit će da nema problema koji se ne može riješiti ako su oba supružnika voljna.

Međutim, ako postoji fizičko zlostavljanje, žena se može rastati (ne razvesti) od svog muža ovisnika kako bi zaštitila obitelj. Prije nego što to učini, mora ga upozoriti da odmah potraži stručnu liječničku pomoć za svoj problem ovisnosti.

Supružnik ovisnik ne bi trebao dobiti poruku da ga žena želi napustiti u trenutku njegove najveće potrebe, već da ona samo traži njegovo izbavljenje i zato ga potiče da se promijeni. Odvajanje može ovisnom supružniku dati priliku da preispita svoje izbore i stil života. Može ga potaknuti da se urazumi poput izgubljenog sina, koji se pribrao kada je izgubio sve što je imao (Luka 15, 11-32).

Božanska pobjeda

Usmjerite muža ovisnika o drogama na Krista kao izvor sve moći dok vodi rat s drogama. Isus je rekao: “Bez mene ne možete učiniti ništa” (Ivan 15, 5). Također je rekao: “A tko dođe k meni, sigurno ga neću izbaciti van” (Ivan 6, 37). Da bi doživio pobjedu nad svojom grješnom navikom, treba se pokoriti Bogu i Njegovoj Riječi.

Ako ovisni supružnik pristane ostati povezan s Bogom kroz svakodnevno proučavanje Njegove riječi i molitve, može doživjeti pobjedu. Dok se ovisnik drži Krista, moći će trijumfalno izjaviti: “Sve mogu u Kristu koji me jača” (Filipljanima 4, 13).

NAJNOVIJE!