Na žalost, u mnogim se dijelovima svijeta trgovina ljudima ne shvaća ozbiljno te je ta tema rezervirana za akcijske filmove i zemlje trećeg svijeta, no situacija zapravo nije ni slična tome. Statistika pokazuje da 9 od 10 ljudi zapravo ne primijeti znakove koju upozoravaju na trgovinu ljudima.

S porastom u korištenju aplikacija i društvenih platformi koji dozvoljavaju predatorima da se skrivaju ispod krinke vršnjaka naše djece, prijetnja trgovine ljudima ulazi u naše domove i postaje vrlo stvarna.

Na svu sreću, jedna je radnica u zrakoplovnoj tvrtki iz Amerike vrlo brzo reagirala te je primijetila znakove koju su ukazivali da su dvije tinejdžerice na aerodromu u Sacramentu u opasnosti te ih je spasila od opasnosti i zarobljavanja.

Snimka zaslona
Snimka zaslona

Denice Miracle, koja je dio korisničke podrške zrakoplovne tvrtke, je osjetila da nešto nije u redu kada su joj djevojke od 17 i 15 godina pokazale jednosmjerne karte do New Yorka, ali nisu imale osobne dokumente niti pratnju odraslih. Njihova je karta prvog razreda kupljena preko nečije lažne kartice, što je samo pojačalo dojam da se događa nešto vrlo sumnjivo.

„Zajedno su imale mnoštvo malenih torbi“, rekla je Miracle, „Činilo mi se kao da bježe od kuće. Neprestano su se pogledavale na prestrašen i nervozan način. Imala sam osjećaj da nešto nije u redu.“

Slijedeći taj osjećaj, Miracle nije dopustila tinejdžericama da se ukrcaju u avion te je nazvala šerifov ured na aerodromu u Sacramentu. Djevojke su otišle u kafić te su nazvale muškarca imenom „Drey“, osobu za koju su vlasti otkrile da su ju djevojke upoznale na Instagramu. Drey im je obećao kupiti karte za put i platiti im 2000 dolara kako bi radile kao modeli i glumile u spotovima u New Yorku.

Snimka zaslona: YouTube
Snimka zaslona: YouTube

Vrlo su brzo pristale na tu ponudu, a roditeljima su rekle da ostaju jedna kod druge.

„Kada sam im rekla da nemaju povratnu kartu tada su i one možda shvatile da je to zapravo istina“, rekao je policajac Todd Sanderson koji se odazvao na poziv, „Moje je mišljenje da bi one po dolasku u New York postale žrtve trgovine seksualnim uslugama. Rekle su da one to nikada ne bi dopustile, ali sam im odvratio da vjerojatno ne bi imale izbora.“

Drey je obrisao sve račune na društvenim mrežama samo nekoliko minuta nakon što je primio poziv dviju djevojaka, a njegova je telefonska linija isključena što je potaknulo interes autoriteta.

Na svu sreću, tinejdžerke su sretno poslane kući sa svojim roditeljima, iako Sanderson vjeruje da bi njihova sudbina mogla biti potpuno drugačija da  su se ukrcale na taj let.

„Jako sam zahvalan gospođici Miracle jer je vjerovala svojoj intuiciji te je zapravo nešto i poduzela, rekao je, „Da me nije nazvala možda ne bismo uspjeli intervenirati.“

Sanderson je dodao da ime ove dobročiniteljke potpuno odgovara situaciji (eng. miracle – čudo):

„Vjerojatno je bila njihovo čudo taj dan, željele one to vjerovati ili ne.“