Veze koje Biblija zabranjuje

Koje veze Biblija izričito zabranjuje? Premda je vrlo jasna po nekim pitanjima, mnogi i dalje žele opravdati određene grešne odnose.

Biblija je knjiga koja sadrži mnoge savjete i upute za život. Neki od tih savjeta odnose se na ljudske odnose i veze. U Bibliji se nalaze zabrane nekih vrsta veza, koje se smatraju neprihvatljivim ili štetnim.

Veze s članovima obitelji i rodbine

Jedna od najpoznatijih zabrana u Bibliji je zabrana incesta, odnosno spolnog odnosa između bliskih srodnika.

Ova zabrana je izrečena u Knjizi Postanka, gdje se kaže da se Bog ljuti na ljude koji se upuštaju u incest, jer to predstavlja zlostavljanje i nepoštivanje ljudskog života.

Osim incesta, Biblija zabranjuje i neke druge veze s krvnim srodnicima. Tako je, na primjer, zabranjen je spolni odnos između stričeva i nećakinja, ujakova i nećaka te tetaka i nećaka.

Veze s osobama druge vjere

U Bibliji se također nalazi zabrana veza s osobama druge vjere. Ova zabrana je izrečena u Knjizi Ponovljenog zakona, gdje se kaže da se Izraelci ne smiju ženiti s poganima, jer bi to dovelo do odlaska Izraelaca od Boga.

Ova zabrana je bila posebno važna u vrijeme kada je Izrael bio mali narod koji se borio za opstanak. U tom kontekstu, zabrana veza s poganima bila je način da se Izraelci zaštite od utjecaja drugih kultura i religija.

VIDI OVO: 3 seksualna grijeha koja Bog zabranjuje

Istospolne veze

Istospolne veze

Na nekoliko mjesta u Bibliji (Levitski zakonik 18,22; Rimljanima 1,26-27; 1. Korinćanima 6,9-10), homoseksualni odnosi se smatraju neprihvatljivima i grešnima. Kršćansko učenje interpretira ove dijelove kao jasne zabrane homoseksualnih veza.

Veze s osobama koje su u braku

U Bibliji se također nalazi zabrana preljuba, odnosno spolnog odnosa s osobom koja je u braku. Ova zabrana je izrečena u Knjizi Izlaska, gdje se kaže da je preljub grijeh protiv Boga i protiv bračnih drugova.

Preljub je smatran teškim grijehom u biblijskom vremenu, jer je prijetio uništenju braka i obitelji.

Veze s osobama koje nisu u braku

Biblija osuđuje blud, što uključuje spolne odnose između nevjenčanih osoba ili osoba u braku s drugima osim svojih supružnika. Ovo uključuje preljub, prema Deset Božjih zapovijedi.

Bliske veze s nevjernicima

Biblija potiče vjernike da budu oprezni u svojim odnosima i prijateljstvima te izbjegavaju bliske veze s nevjernicima (2. Korinćanima 6,14). To ne znači da ne trebamo biti ljubazni i suosjećajni prema svima, već da trebamo paziti na utjecaj i vrijednosti onih s kojima se družimo.

Zaključak

Biblija sadrži mnoge zabrane veza, a interpretacije njenih moralnih smjernica često su predmet rasprave unutar društva, pa i kršćanske zajednice. Ove zabrane su izrečene iz različitih razloga, kao što su zaštita ljudskog života, obitelji i vjere.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare