Trputac se kao lijek u narodnoj medicini koristi za ublažavanje kašlja, tegobe s probavom te zacjeljivanje rana na koži. U ovom tekstu doznajte sva ljekovita svojstva ovog korova:

Svake godine u proljeće mnoge živcira korov koji je izrastao po dvorištu. No, ono što neki mrko gledaju i nazivaju korovom, zapravo je vrlo ljekovita biljka koja se od davnina koristi za ublažavanje raznih tegoba.

Istraživanja ukazuju na to da čajevi, tinkture i mješavine s trputcem imaju protuupalno djelovanje, te da djeluju na zaustavljanje vanjskog i unutarnjeg krvarenja, pa se u narodnoj medicini nerijetko koristi i u čajevima protiv zatvora, upalnih bolesti crijeva ili kod čira na želucu.

U posljednje vrijeme trputac kao lijek preporučuje se i osobama koje imaju dijagnozu celijakije, ili dulje vrijeme koriste antibiotike, jer pomaže oporavku sluznice crijeva. Također, djeluje i kao diuretik. Trputac se najviše proizvodi u obliku sirupa i čaja, ali i u obliku tableta za otapanje u ustima.

Objavljene su tri kliničke studije. U dvije studije otvorenog tipa (Kraft et al., Kraft et al.) ispitan je ekstrakt uskolisnog trputca na ukupno 593 pacijenata s akutnim bronhitisom i postinfekcijskim suhim kašljem i uz prosječnu dozu od 31,3 mL sirupa (100 mililitara sirupa sadrži 20 grama tekućeg ekstrakta uskolisnog trputca 1:1).

Ukupno smanjenje simptoma bilo je 65 posto, dok je slična studija kod koje se ispitivalo djecu do 18 godina koja su dobivala 4,5 grama suhe biljke dnevno, pokazala djelotvornost u 58,3 posto slučajeva.

Trputac kao lijek

Bokva, bokvica (ženska i muška), konjsko rebro, treputac, trputac, samo su neka od narodnih imena za samoniklu biljku izuzetnih ljekovitih svojstava iz porodice Plantaginaceae (terputnice), koja se u narodnoj medicini tradicionalno koristila za ublažavanje kašlja, tegobe probavnog sustava te kao sredstvo ublažavanja osjećaja pečenja u želucu te zacjeljivanje manjih rana na koži.

VIDI OVO: Ova tri korova su dar od Boga – donose apsolutno zdravlje, tvrdi ruska travarka

– Ublažava reakciju na ubod pčele, rane od zmijskih ugriza i opeklina od sunca, pa do bronhitisa, artritisa – rekao je fitoaromaterapeut dr. sc. Stribor Marković, magistar farmacije i medicinske biokemije, prenosi 24sata.hr.

Trputac raste kao samonikli korov, nerijetko blizu vrlo naseljenih mjesta, pa čak i kroz pukotine u betonu u gradskim ulicama i nogostupima te po dvorištima u prigradskim naseljima. Inače se može pronaći na livadama i uz rubove šume.

Trputac kao lijek 2

Trputac kao lijek je koristan za razne zdravstvene tegobe

Trputac kao lijek se koristi u sirupima za ublažavanje katara u dišnom sustavu, kod upala sluznice u ustima i upala grla, te u sredstvima za ublažavanje reakcije na ubode insekata i zacjeljivanja manjih ozljeda. Vrlo mladi listovi biljke se i jedu, kratko prokuhani u mišanci drugih sličnih biljaka.’Klasići’ biljke s ne do kraja zrelim sjemenkama mogu se kratko i pržiti na ulju i prava su delikatesa – kaže dr. Marković.

Trputac pokazuje antibaketrijsko, antioksidativno i adstrigentno djelovanje. Osim za kašalj trputac se primjenjuje i kod liječenja čira na želucu i kao antibakterijsko sredstvo kod upala crijeva.

Može se primijeniti i lokalno na koži za različita oboljenja kože i sluznice, za liječenje rana i kod hemoroida.

VIDI OVO: Napitak od koprive – najbolji lijek za čišćenje i poboljšanje krvi

Za liječenje se najčešće koriste listovi ove blijke

Oblog koji ste namočili u čaju o listova trputca može se direktno primijeniti na manje rane ili ubode insekata, jer će umiriti upalu. Oblozi mogu biti korisni i kod upale mišića, odnosno bolova uslijed artritisa, a smatra se da čaj od biljke djeluje na sniženje razine lošeg kolesterola u krvi i razine šećera u krvi. Novija istraživanja ispituju moguće djelovanje na usporavanje rasta stanica raka.

Inače, za liječenje se najčešće koriste listovi, koji se beru dok biljka cvjeta i suše na hladnom i provjetrenom mjestu, dok se korijen može vaditi cijele godine. Svježe i dobro oprane listove koje ste prosušili i samljeli u blenderu možete dodati u med, pa koristiti preventivno za zdravu probavu, no vodite računa da uvijek koristite drvenu ili plastičnu žlicu.

Kako pripremiti čaj i obloge od ove biljke?

Čaj trputca se priprema tako da 3 g čaja prelijemo s 250 ml vruće vode, ostavimo poklopljeno 10 minuta i procijedimo. Pije se četiri puta na dan. Kada radimo obloge za rane, oni se pripremaju kao hladne iscrpine. Četiri grama trputca namoči se u 200 ml hladne vode i ostavi dva sata, te se procijedi, savjetuje Adiva.hr.

Trputac kao lijek može poslužiti za liječenje brojnih bolesti tegoba. Jeste li već isprobali ovaj ljekoviti Božji dar iz prirode?