Tvoja tuga će se okrenuti u radost

Tvoja tuga će se okrenuti u radost, jer Biblija uči da ona nema zadnju riječ i da će drugim Isusovim dolaskom biti zamijenjena vječnim mirom i radošću.

Svi mi tugujemo u određenim trenucima života. Tugujemo zbog smrti voljenih osoba. Tugujemo zbog gubitka zdravlja, gubitka domova i radnih mjesta i svih vrsta stvari koje volimo.

Gubitak dovodi do žalosti. Ali čak i u našem žalovanju, pa čak i usred gubitka – Bog obećava da će našu tugu pretvoriti u radost.

“Zaista, zaista, kažem vam: vi ćete plakati i jaukati, a svijet će se veseliti. Vi ćete se žalostiti, ali žalost će se vaša okrenuti u radost.” (Ivan 16, 20)

Isus je proveo zadnju večer prije odlaska na križ sa svojim učenicima. Znao je da je lakše izdržati razdoblje iskušenja ako se vidi kraj, pa je razgovarao sa svojim učenicima o budućnosti. U tom trenutku Isusa je dijelilo nekoliko sati od smrti. Učenici su trebali ući u vrijeme patnje. Rekao im je da će plakati i tugovati te upozorio da će biti i onih koji će se veseliti njegovoj smrti. Ipak, ohrabrio ih je riječima da će njihova patnja doći kraju i da će je zamijeniti radost.

Tuga nema zadnju riječ: tvoja tuga će se okrenuti u radost

“Žena kad rađa, žalosna je jer je došao njezin čas; ali kad rodi djetešce, ne spominje se više muke od radosti što se čovjek rodio na svijet.” (Ivan 16, 21)

Isus je usporedio ono što dolazi sa ženom koja treba roditi. Bolovi prije poroda su veliki, ali ih treba proživjeti. Ali nakon što žena rodi, ona je toliko oduševljena djetetom da brzo zaboravlja proživljenu patnju. Na isti način će učenici doživjeti snažnu tugu, ali kada budu ugledali uskrslog Gospodina, njihova će radost biti toliko intenzivna da će njihova patnja izgledati minimalna.

“Tako dakle i vi: sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće.” (Ivan 16, 22)

Svaka patnja ima datum isteka

Nikad nećemo zaboraviti osobe i događaje zbog kojih tugujemo, ali Bog će ublažiti našu bol dok smo na zemlji. Bez obzira koliko mračni izgledali naši dani, Biblija uči da će sva tuga jednom prestati i da će biti zamijenjena vječnim mirom i radošću. Apostol Ivan je u Otkrivenju napisao:

“Obrisat će svaku suzu s njihovih očiju. Neće biti ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer prijašnje uminu.” (Otkrivenje 21, 4)

U vrijeme patnje, provodite više vremena u Božjoj Riječi. Vrijeme tuge nije vrijeme zanemarivanja Biblije. Naravno, trebali biste tražiti Gospodina prije nego što počnu bilo kakve kušnje, tako da već imate mudrosti koja je potrebna za prolazak kroz oluju. Ali također morate povećati vrijeme u Riječi kada ste usred nevolje.

Drugo, u vrijeme patnje provedite više vremena u molitvi. U kontekstu patnje Jakovljeva 1, 5 kaže: “Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se.”

Svjetovna radost, radost ljudi koji ne poznaju Boga, dolazi od stvari koje propadaju i ona je privremena. Njihova radost pretvorit će se u tugu kada te stvari propadnu i suoče se s Bogom. Ali kada se vrati naš Gospodin, naše će privremene tuge biti pretvorene u vječnu radost!

Nebeski Oče, zahvaljujem Ti što si uvijek uz mene i daješ mi snagu da mogu izdržati svaku tešku situaciju u životu. Ti me najbolje poznaješ i znaš koliko mi je teško. Razumiješ moje suze i moju tugu. Vjerujem da ćeš me nositi onda kada ne budem mogao dalje i da ćeš me dovesti do cilja.

Oče, zahvaljujem Ti što zbog Isusa dolazi vrijeme kada će se sva iskušenja i patnje privesti kraju. Do toga dana, osnaži me da ustrajem u nevoljama i iščekujem radost i mir koji će uživati svi koji Tebi pripadaju. U Isusovo ime, amen!

Molitve za razne prigode možete pronaći na ovom linku.

PROČITAJTE JOŠ: