Lisa i ja smo proslavili našu 20. godišnjicu braka. Dok smo sjedili na bijeloj pješčanoj plaži ispod suncobrana i gledali u ocean (nemojte nas mrziti) razgovarali smo o ovih 9 razloga zbog kojih smo još uvijek u braku i zbog koji istinski uživamo u braku više od, pa, 20 godina. Nadamo se da će vam neke od ovih ideja pomoći kako biste imali intimniji odnos s vašim mužem ili ženom. 

1. Stavljamo prioritet jedno na drugo

Davno smo odlučili da je naše prijateljstvo važnije od bilo kojeg drugog prijateljstva. Odabiremo reći „ne“ vikendima s curama ili dečkima kako bismo rekli „da“ vremenu provedenom zajedno. Ne kažem da Lisa nikada ne ode van s prijateljicama ili da ja nikada ne idem pecati s prijateljima, ali kažem da naše zajedničko vrijeme dolazi prije svega toga. 

2. Zajedno organiziramo dane

Imamo četvero djece. Jedno igra odbojku, drugo je u orkestru, treće igra nogomet, a četvrto ima samo 3 godine. Zaposleni smo. Ne treba ni spominjati da vodim crkvu puno radno vrijeme, konzultiram Unstuck Grupu, a Lisa se vratila u školu kako bi promijenila karijeru. Jesam li spomenuo da smo jako zaposleni? Tko nije? Razlika je to što često konzultiramo kalendar i organiziramo dane, ne dopuštamo da naše obaveze vladaju nama nego mi vladamo njima (većinu vremena). Naše prijateljstvo je na prvom mjestu. Tako se odšuljamo na pokoji tajni doručak kada možemo, provodimo vrijeme na terasi kada većina djece ode negdje, idemo na spojeve… samo nas dvoje, ujedno si šaljemo poruke tijekom dana. 

VIDI OVO: Zašto je Bog stvorio brak?

3. Držimo upaljena svijetla u spavaćoj sobi

Naš intimni život je uzbudljiviji danas nego prije 20 godina. Naravno da 20 godina iskustva nije na odmet. S godinama smo naučili pričati o tome što nam je ugodno, u čemu uživamo i u čemu ne uživamo, kako biti tu jedno za drugo, biti ranjivi jedno s drugim i kako iskreno razgovarati jedno s drugim. I, da, bilo je vremena kada smo morali organizirati to vrijeme u spavaćoj sobu. No, glavno je da, ako se ne volite izvan spavaće sobe, nećete uživati jedno s drugim ni u njoj. Još jedan maleni savjet: ako vam se ne sviđa vas intimni život, ne krivite nikoga drugog osim vas dvoje jer vi ste dio njega. Možda ne možete promijeniti ono što se dogodilo u prošlosti, ili što ste učinili u prošlosti i donijeli u vaš brak, ali možete odabrati kako krenuti u budućnost. 

4. Idemo na odmore… bez djece

Svakih 5 godina odemo na odmor bez djece (ponekad između ubacimo i koji kratki izlet). Volim planirati, a oni koji me poznaju znaju da mi novčanik može biti dosta tanak ponekad. Štedimo pet godina i onda odemo na veliki odmor, samo nas dvoje. Divan je osjećaj otići na odmor i raditi što želimo i ne morati se brinuti o novcu ili računu koji nas čeka nakon odmora, jer smo planirali sve to. I tako stavljamo sebe na prvo mjesto. Volim svoju djecu, ali volim i vrijeme nasamo sa svojom suprugom. 

5. Zamolili smo za pomoć kada smo ju trebali

Mnogo sam puta pisao o teškoćama koje smo Lisa i ja imali rano u braku. Postoji razlog zašto nismo imali djecu prvih 8 godina našeg braka: nismo se odnosili baš najbolje jedno prema drugome. No, zatražili smo pomoć. U različitim smo razdobljima oboje pokazali veliku hrabrost i poniznost koja je potrebna za ranjivost te smo odlučili potražiti pomoć. Što znači da smo potrošili mnogo novca na savjetovanje. Bili smo blagoslovljeni što smo imali prijatelje i mentore koji su vjerovali u nas, marili za nas i koji su ulagali u nas. Bilo je skupo, bilo je teško, ali je vrijedilo. 

VIDI OVO: 10 nerealnih očekivanja koja vam mogu uništiti brak

6. Nemamo intimna prijateljstva s osobama suprotnog spola

Ovo možda zvuči staromodno i jako konzervativno, no mi nemamo ozbiljna prijateljstva s osobama suprotnog spola. Na primjer, ako sam ja otišao izvan grada, a njoj se pokida akumulator, ona ne pošalje susjedu poruku bez da me uključi u nju ili bez da uključi njegovu suprugu. Napomena: pripremite se na grupne poruke. Mi ne idemo na večere s osobama suprotnog spola, ne vozimo se sami u automobilu s osobama suprotnog spola, a ako se na poslu nalazim sam sa ženom, onda sam u sobi koja ima veliki stakleni prozor okrenut prema ljudima. 

7. Ne uspoređujemo svoj brak s drugim brakovima

Društvene mreže su učinile uspoređivanje brakova jako jednostavnim. Jako je lako postati opsjednut s onim kako stvari izgledaju u tuđem braku, a zauzvrat postati frustrirani svojim brakom. Lisa i ja se često podsjećamo na nešto što je naš pastor, Chad Moore, rekao: „Nemojte uspoređivati sliku koju drugi odlučuju projicirati sa stvarnosti koju vi skrivate“. Umjesto toga mi se uspoređujemo sa standardima koje Biblija opisuje za ljubav, prijateljstvo i brak. Nije slučajno da život ispadne jako lijep kada stvari činite na način koji je Bog dizajnirao. 

8. Brinemo se za naša tijela

Nitko od nas nikada neće biti prozvan supermodelom. Moja koljena me bole kada trčim… tako da ne trčim. Mora supruga je, u drugu ruku, trčala u Chicago maratonu, Air Force maratonu i mnoštvu drugih utrka. Ona me lako može pretrčati, ali i ja redovno vježbam. Važno je da oboje ostanemo o dobroj formi. Želimo biti privlačni jedno drugome. Svaka osoba ima drugačiju ideju o tome što je „privlačno“ tako da pričamo o onome što druga osoba voli i trudimo se to i postići. 

VIDI OVO: Alat za uspješan brak kojeg nam je Bog dao

9. Brinemo se za naše duše

Jako je teško voljeti nekoga kada ne volite sebe. To nije sebično, to je biblijski. Čak je i Isus rekao: „Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe“. Tako da dajemo mjesta jedno drugome kako bi se brinuli za svoje duše. To može značiti jednostavne stvari kao provođenje vremena nasamo i odlazak na pecanje, odlazak na masažu, odlaženje na step u Celebrate Recovery, obiteljski odlazak u crkvu, ohrabrivanje i razgovor o duhovnom putovanju koje kao individue proživljavamo… briga za dušu. 

Autor: Paul Alexander; Izvor: Faithit.com