8 stvari koje usne govore o vašem zdravlju

Na usnama se nekad mogu vidjeti problemi koji zahvaćaju cijelo tijelo.

Usne nam puno toga govore o našem zdravlju. Ako primijetite neke od ovih promjena na njima, možda biste trebali posjetiti liječnika.

Usne imaju milijune živčanih završetaka i mnogo su osjetljive od prstiju. Usnama treba posebna njega, pa se na njima nekada može vrlo jasno vidjeti koji su problemi koji zahvaćaju cijelo tijelo. Donosimo 8 takvih stvari koje se javljaju na usnama.

1. Ispucani rubovi usana

Kada na rubu usana zapne slina, ona isuši kožu a usne popucaju. Možda često ližete svoje usne, ali to nije dobro jer vlaga i toplina stvaraju idealnu površinu za infekcije, piše Brightside.

Infekcija je najčešći uzrok ovih pukotina. Ako se ovo često događa, posavjetujte se s liječnikom.

2. Suhe i ispucale usne

Suhe usne mogu značiti da u cijelom tijelu nedostaje vlage. Ovo se može javiti i zbog klime ili stresa. U tom slučaju, pijte više vode i koristite kreme.

Moguće je i da se radi o alergiji, pa pripazite i na simptom poput svrbeža.

3. Otekline na usnama

Otekline na usnama mogu biti bolne i neugodne, ali uglavnom su bezopasne i odlaze bez posebnog tretmana.

Može se raditi o ozljedi, ili reakciji na hranu. Najčešće se radi o virusnoj infekciji, poput herpesa, a za to postoje posebni preparati.

VIDI OVO: Zašto su mi suha usta po noći?

4. Crveni prsten oko usana

Jedan od najčešćih uzroka za crveni prsten oko usta onih koji ližu usne je dermatitis. Često lizanje usana isušuje prirodna ulja na koži oko usana, zbog čega one postaju crvene i svrbe. Problem se može riješiti hidratacijom usana i tijela.

5. Nabori na gornjoj usni

Ako ste na gornjoj usni primijetili neobično puno nabora, razlozi mogu biti i fizički i emocionalni. Pripazite na svoje loše navike, poput korištenja slamke ili pušenja.

6. Diskoloracija usana

Plave usne mogu biti rezultat manjka kisika u krvi. Ovi simptomi mogu se javiti na prstima ruku i nogu. Bijele ili blijede usne mogu biti znak anemije krvi, zbog čega svakako trebate kontaktirati liječnika.

Moguće je i da vam je šećer u krvi nizak, da imate probleme s cirkulacijom, ili da vam nedostaje vitamina.

7. Otečene usne

Otečene usne mogu biti reakcija na alergiju. Ako primijetite da vam usne oteknu nakon korištenja nekih preparata, riješite ih se. Ako vam usne postaju sve veće i veće u kratkom vremenu, javite se liječniku.

8. Crne mrlje na usnama

Za crne usne mogu biti razni razlozi a ne treba ih ignorirati. Najbolje je otići liječniku da ih dijagnosticira.

Hiperpigmentacija može dovesti do smeđih mrlja na usnama i često se javlja. Može se pojaviti ne samo na usnama, nego i na obrazima, nosu i čelu.

Mrlje od sunca mogu biti drugi razlog. U ovom slučaju, prije ćete osjetiti problem nego vidjeti. Ovdje je najbolja prevencije, da ne bi došlo do rizika od raka kože.