Što znači ustrajati u molitvi
Foto: Unsplash

Ustrajati u molitvi znači čvrsto nastaviti hodati određenim putem unatoč zaprekama ili poteškoćama.

Najmoćnija stvar koju kršćanin može činiti jest moliti se. No, koliko smo često mi krivi tako što činimo molitvu našom posljednjom opcijom ili odustanemo od nje ako odmah ne dobijemo odgovor? Možda je ta ljudska tendencija potaknula Isusa da nas podsjeti da ustrajemo u razgovoru s našim Ocem.

Glagoli iz današnjih redaka se sa grčkog originala mogu prevesti kao „Ištite, tražite, kucajte“. Ustrajati znači čvrsto nastaviti hodati određenim putem unatoč zaprekama ili poteškoćama.

To nije pasivan pristup u kojem jednom zamolite za nešto, sjednete i čekate Gospodinovu intervenciju. Riječi tražite i kucajte impliciraju aktivno djelovanje i trud u razlučivanju Božje volje i kretanju u tom smjeru.

VIDI OVO: Zašto nikada ne trebate odustati od molitve?

Zapravo, otkrivanje Božje volje je svrha ustrajanja – svrha nije navesti Ga da promijeni svoju odluku i da radi stvari na naš način. Kroz ustrajnost u molitvi, mi učimo usredotočiti se na Božju vjernost umjesto na naše okolnosti, za koje nam se čini da se možda ne mijenjaju.

Snažna molitva jača naše povjerenje te nas u isto vrijeme uči kako da se oslonimo na Boga umjesto da pokušamo samo dobiti ono što želimo.

Bog obećava da ćemo dobiti odgovor s vremenom, da ćemo pronaći što tražimo i da ćemo moći proći kroz otvorena vrata. Tada otkrivamo da nam naš nebeski Otac uvijek daje što je dobro, čak i ako to na početku ne izgleda kako mi očekujemo ili ne dolazi u određeno vrijeme koje smo si zacrtali.

Kroz Njegove odgovore mi dobivamo veću vjeru u Njega i uvid u ono što On smatra dobrim. Tada ćemo znati kako se mudrije moliti sukladno Njegovoj volji slijedeći put kada se za to ukaže potreba.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Ida U.; Izvor: Intouch.org