Varanje u školi ili na faksu se odnosi na prepisivanje na ispitima. Je li to grijeh ili nije? Što Biblija kaže o tome?

O varanju u školi ne piše ništa izravno u Bibliji, no varanje jasno zanemaruje Božju želju da Njegov narod bude narod integriteta i iskrenosti. 

Varanje na ispitu je pogrešno predstavljanje onoga što ste naučili ili onoga što znate, a to je neiskrenost i laž. Laganje je grijeh. (Levitski zakonik 19, 11; Mudre izreke 12, 22) Kada lažemo, nanosimo štetu našoj osobnosti i reputaciji. (Mudre izreke 10, 9)

Je li varanje na ispitu grijeh?

Pozvani smo na proslavljanje Boga i na hod u skladu s Njegovim načinima, kao svjetlo svijeta. (1. Korinćanima 3, 16; Filipljanima 2, 15; Efežanima 5, 8)

Kršćani bi se trebali oduprijeti iskušenjima (Matej 26, 41; 1. Korinćanima 10, 13) i živjeti život kao nova stvorenja. (2. Korinćanima 5, 17) Kada podlegnemo iskušenju varanja, stvaramo lažnu percepciju na ono tko smo mi; to nas identificira kao varalice i kvari pogled drugih na kršćane, a time i na Krista. 

Varanje u školi može izgledati kao bolja opcija od učenja

Varanje u školi može izgledati kao prečac od učenja informacija, no s vremenom će sve ono što nismo naučili biti otkriveno. Kada izbjegnemo varanje, tada iskreno predstavljamo ono što smo naučili. Kada smo iskreni, na ispravan način predstavljamo Boga, a Bog će to poštovati. 

Mudre izreke 6, 16-19 pišu o stvarima koje Bog mrzi. Laganje je među njima. „Šest je stvari koje Gospod mrzi, a sedam ih je gnusoba njegovu biću: ohole oči, lažljiv jezik, ruke koje prolijevaju krv nevinu, srce koje smišlja grešne misli, noge koje hitaju na zlo, lažan svjedok koji širi laži, i čovjek koji zameće svađe među braćom“. 

Svaka laž je laž, bez obzira na to koliko malena ili velika. Varanje u školi znači laganje drugima i laganje samome sebi o onome što smo naučili. Dajmo sve od sebe i nemojmo lagati. Učimo iz vlastitih grešaka i netočnih odgovora i pokažimo drugima koliko smo iskreni. 

Izvor: Compellingtruth.org