Veliki trbuh: Kako ga se riješiti?

Veliki trbuh osim što ne izgleda dobro, vrlo je opasan i za naše zdravlje. Kako se riješiti velikog trbuha? Mali izbori koje svakodnevno donosimo nam mogu pomoći.

To može biti odabiranje vode umjesto gaziranog soka, jedenje svježeg voća umjesto sladoleda, kupovanje zrnatog kruha, a ne bijelog, pijenje kave bez šećera i kaloričnog mlijeka. 

Danas donosimo nekoliko malih savjeta koji će vam pomoći, s vremenom, da se riješite velikog trbuha. 

Uživajte u hrani

Kada dobijete poriv da se prejedete hranom punom kalorija, onda tu svoju želju stavite na ljestvicu od 1 do 10. Ako tu hranu ne želite za 9 ili 10, onda ju nemojte pojesti, nije vrijedna posljedica! Nema ništa gore od toga kada morate pomaknuti rupu na remenu nakon obroka u kojem niste ni uživali. To je pravo traćenje kalorija. 

Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje alkohola 

Kalorije iz alkohola će zasigurno pridonijeti vašoj širini, ali to čini i sam alkohol. Alkohol, i u jako malim količinama, smanjuje sposobnost tijela da sagorijeva masti. To vam ne treba!

Čak i alkohol u kojem ima malo ugljikohidrata ipak može podignuti šećer u krvi, stimulirati inzulin koji onda skladišti masti. Ujedno pati i vaša jetra koja je izravno uključena u metabolizam masti. Pijenje alkohola samo povećava vaš pivski trbuh i uništava vam jetru i metabolizam, piše CBN.

VIDI OVO: Kako skinuti salo s trbuha? Ovi savjeti vam mogu pomoći

Izbjegavajte prekomjeran stres

Kada ste pod stresom, povećava se količina hormona kortizola i adrenalina. Ti hormoni stresa tjeraju nas da jedemo, posebno slatkiše. Nije ni čudno što se od stresa lako udebljamo. Ti hormoni ujedno ohrabruju tijelo da skladišti masti u sredini tako da najviše pati vaš trbuh. Stres možete smanjiti molitvom, masažom, slušanjem glazbe, druženjem i smijanjem. 

Kako se riješiti velikog trbuha
Foto: Pexels

Jedite više malih obroka tijekom dana 

Jako je važno da nikada ne budete gladni. Ciljajte na manje, ali češće obroke koji uključuju od 150-500 kalorija svaki. Tako će vaš metabolizam biti snažan, a šećer u krvi neće naglo rasti. Istraživanja su pokazala da jedenje preko 500 kalorija u jednom obroku navodi tijelo da skladišti višak masti, što znači da ne smijete prekoračiti 500 kalorija u jednom obroku. 

Zauzdajte žudnju za slatkim 

Šećer je najgori neprijatelj vitke linije. On povećava inzulin te se lako pretvara u mast koja se lijepi za trbuh. Ujedno, šećer vašem tijelu krade nutrijente te vam zapravo nikako ne pomaže. Što više šećera jedete, to ga više želite. Pokušajte ovo: dva tjedna nemojte jesti ništa slatko, u redu je posjeti dva komada voća na dan, ali to je to. Tada samo gledajte kako se mast s vašeg tijela magično topi. 

VIDI OVO: Dnevni unos šećera: Koliko šećera smijemo konzumirati u danu?

Nemojte preskakati doručak 

Istraživanja pokazuju da su osobe koje jedu doručak tanje, pametnije i da su bolje društvo. Zdrav doručak pun vlakana kao što je zobena kaša, voće ili cjelozrnate pahuljice aktivira vaš mozak, održava šećer u krvi zdravim te pomaže tijelu da se pripremi za naporan dan. Ujedno budi metabolizam tako da počinjete sagorijevati masti odmah ujutro. Jedenje doručka također sprječava prejedanje za vrijeme ručka. Ako ste preskočili doručak, mogućnost je da ćete biti jako gladni za vrijeme ručka i nećete paziti što i koliko jedete. 

Poštujte 80/20 pravilo

80 % vremena jedite zdravu hranu – bogatu vlaknima, dobrim mastima te prirodne namirnice, a 20% vremena jedite što god vi želite. Ako morate pojesti taj čokoladni kolač, uzmite manju porciju, uživajte u svakom zalogaju, a onda se vratite na zdravu prehranu. Nije važna svaka mrvica koju pojedete u danu, ali je važno da se držite određenih pravila i da ne odstupate od njih jer će se takav način prehrane dugoročno isplatiti iako je u početku težak. 

VIDI OVO: Vježbe za mršavljenje: 7 najboljih vježbi za gubitak kilograma

Počnite vježbati

Mišići su sjajni za borbu protiv kalorija. Što više mišića imate, to ćete više kalorija sagorijevati. To vrijedi i za vrijeme dok spavate! Ujedno, što više mišića imate to više možete jesti – nije li to dobra vijest? Idući put kada želite dodatni komad torte, odlučite se napraviti makar jednu vježbu za izgradnju mišića, a vaše će vam tijelo zahvaliti. 

Izbjegavajte sokove

Budite jako oprezni s dijetalnim sokovima. Osobe koje piju pića puna umjetnih sladila razvijaju želju za pravim šećerom što vodi do prejedanja. Umjetna sladila stimuliraju inzulin koji skladišti masti kao i pravi šećer. Na taj način dolazi do potiskivanja hormona leptina koji kontrolira apetit. Dijetalna pića vam tako pomažu da se udebljate, a ne da smršavite. Smanjite unos sokova na jednu čašu dnevno ili se prebacite na limun i vodu.

Zabranite si kasne obroke

Kuhinju zatvarajte oko pola osam na večer. Dok gledate televiziju sigurno nešto želite grickati, a tada se kalorije nakupljaju. Isto je i za sve druge aktivnosti koje ne uključuju puno kretanja, a radite ih na večer. Ako jedete kasno, onda vaše tijelo nema priliku sagorjeti kalorije. Ujedno vaša jetra ima priliku tijekom noći vaše tijelo dovesti u red i obnoviti ga što ne bi mogla činiti da ste se najeli nedugo prije spavanja.