Odrekao se alkohola i uočio 8 nevjerojatnih promjena na svom tijelu

Nakon što se odrekao alkohola, primijetio je zadivljujuće promjene na svom tijelu i u svojoj psihi. 

Ako razmišljate o tome da prestanete piti alkohol, možda vas zanima koje biste nuspojave mogli iskusiti. To je zanimalo i YouTubera Leona Sylvestera koji je odlučio provesti eksperiment. Odrekao se alkohola i uočio osam stvari, neke dobre i neke loše.

Simptomi “skidanja”

“Ako se osjećate kao da se ‘skidate’ s droge, znači da radite dobru stvar”, kaže Leon te dodaje da bi ljudi koji su razvili ovisnost o alkoholu možda trebali potražiti liječničku pomoć prilikom rješavanja te navike.

Zdravija koža

Pijenje alkohola uzrokuje crvenilo, a to će nestati kad ga prestanete konzumirati. Leon pojašnjava da alkohol dehidrira kožu.

“Kad prestanete piti alkohol, pit ćete puno više vode te će se koža obnoviti i dobiti zdravi sjaj, a bore i znakovi umora će nestajati”, dodaje.

VIDI OVO: Što se događa vašem tijelu kada ne pijete alkohol 28 dana?

Žudnja

Alkohol stvara ovisnost pa, ako ste ga konzumirali duže vrijeme, možete doći u stanje da za njim žudite.

“Možda ćete se u nekim situacijama osjećati kao da nešto propuštate ako ne pijete. Primjerice, tijekom noćnog izlaska. Važno je znati da je to normalno”, ističe.

Pritisak društva

Moguće je da će vas prijatelji nagovarati da nazdravite, ali morate to naučiti odbiti.“Većinu puta, ako je vaše društvo normalno, shvatit će”, smatra Leon.

Bolji san

“Iako uz alkohol možda brže utonete u san, njegova kvaliteta je puno lošija. Kad prestanete piti, možda će vam biti teže zaspati, ali osjećat ćete se puno odmornije drugo jutro”, kaže YouTuber.

Želja za slatkim

Konzumacija alkohola, kofeina ili šećera dovodi do otpuštanja dopamina ili serotonina. Kad te stvari prestanete konzumirati, primjerice alkohol, vaše tijelo će žudjeti za slatkim.

“Ne budite strogi prema sebi. Oporavljate se i trebat će tijelu vremena da se privikne”, zaključuje.

VIDI OVO: Je li grijeh piti alkohol?

Mentalna jasnoća

Bez alkohola ćete puno jasnije razmišljati i jednostavnije donositi odluke, shvatio je Sylvester.

Strah od propuštanja

“Iskreno, da promijenite odnos s alkoholom, trebat će vam neko vrijeme”, tvrdi Leon. Dodaje da će biti potrebno vrijeme da se naučite družiti s ljudima bez kapljice alkohola, ali ćete ubrzo shvatiti da su takvi odnosi iskreniji i čvršći, prenosi Index.