Crkveni vođa ponovno uhićen u Mjanmaru samo nekoliko sati nakon puštanja na slobodu

Ovo ponovno uhićenje dogodilo se samo nekoliko sati nakon puštanja na slobodu.

Samo nekoliko sati nakon puštanja iz zatvora, pastor Hkalam Samson, poznati vođa kršćanske crkve i zagovornik ljudskih prava iz etničke manjine Kachin u Mjanmaru, ponovno je pritvoren prema amnestiji vojne vlade, koja ga je oslobodila zajedno s 3300 zatvorenika.

Ovo ponovno uhićenje dogodilo se samo nekoliko sati nakon što je blizak prijatelj velečasnog Samsona, Benedict Rogers, objavio na X slaveći njegovo oslobađanje: “Tako sam sretan što čujem vijest o puštanju iz zatvora mog prijatelja dr. Hkalama Samsona, bivšeg Predsjednik baptističke konvencije Kachin u #Mjanmaru, nakon 16 mjeseci iza rešetaka”, napisao je.

Njegovu objavu kasnije je pratilo užasnuće zbog ponovnog uhićenja njegovog prijatelja: “Ponovno uhićenje mog prijatelja dr. Hkalama Samsona u #Mjanmaru nekoliko sati nakon njegovog puštanja na slobodu apsolutno je bolesno i nečuveno. Pokrenimo globalnu kampanju za #FreeReverendSamson. Pridružite mi se?”.

Član Baptističke konvencije, koji je zbog sigurnosti tražio anonimnost, rekao je za Yahoo News da je pastor Samson pritvoren radi ispitivanja bez davanja daljnjih pojedinosti.

Vijesti su izvijestile da su pastora dočekali natrag obitelj i prijatelji ispred vrata zatvora u glavnom gradu države Kachin, kada je pušten u srijedu rano poslijepodne.

Međutim, oko 22 sata u srijedu, zaštitari i službenici stigli su u njegov dom i priveli ga.

Pastor Samson, ključni zagovornik ljudskih prava etničkih i vjerskih manjina u Mjanmaru, posebno se sastao s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 2019. kako bi razgovarao o vojnim zlostavljanjima.

Uhićen je u prosincu 2022. prije putovanja u Tajland na zdravstveni pregled, au travnju prošle godine dobio je šestogodišnju kaznu zbog optužbi koje uključuju nezakonito udruživanje i poticanje.

NAJNOVIJE!