Engleska crkva planira omogućiti blagoslov istospolnih parova od strane svećenika

Parlamentarno tijelo Engleske Crkve danas se složilo da će nastaviti napredovati s planovima za uvođenje samostalnih službi blagoslova za istospolne parove.

Zahtjev kojim se od biskupa traži da revidiraju trenutne Pastoralne smjernice koje ograničavaju upotrebu Molitvi ljubavi i vjere u samostalnim službama podržali su sva tri doma u Generalnoj sinodi.

Glasovanje je otkrilo dubinu podjela u Engleskoj Crkvi s 22 biskupa koji su glasali za i 12 protiv, uz pet suzdržanih. U Svećeničkom domu za je glasovalo 99, protiv 88, uz dva suzdržana glasa, dok u Domu laika 95 za i 91 protiv, uz dva suzdržana.

Zahtjev je obvezao Biskupski dom da izvijesti Sinodu u veljači 2025. o daljnjem teološkom radu na implikacijama Molitvi ljubavi i vjere za doktrinu braka i svećenstva u istospolnim građanskim brakovima.

Biskup Martyn Snow, vodeći biskup za proces Živjeti u ljubavi i vjeri, rekao je da je upoznat sa zabrinutošću obje strane u raspravi i želi da znaju da “imaju mjesto u Crkvi Engleske, da su voljeni od Boga, te da želi da sjednu za stol.”

Inzistirao je na tome da se nitko ne tjera iz Crkve i da uvođenje molitava ne znači promjenu doktrine o braku ili seksu izvan braka.

“One su zamišljene kao jednostavne molitve koje šalju snažnu poruku dobrodošlice”, rekao je.

Nadbiskup Canterburyja, Justin Welby, dodao je kako “ne može zamisliti Crkvu Engleske bez članova mreže i prijatelja Saveza”.

Helen Lamb, članica Sinode laik koja je potpisala pismo Alijanse, bila je skeptična u pogledu obećanja.

Velečasni Vaughan Roberts upozorio je da Engleska Crkva riskira da krene istim putem kao Episkopalna crkva u SAD-u, koja se podijelila oko pitanja istospolnih brakova i blagoslova.

Evangelički anglikanski teolog i bloger, velečasni Ian Paul, ponovio je ove strahove i predvidio da će povjerenje “konačno biti slomljeno” i da će se “Crkva podijeliti”.

Nadalje je upozorio da će Crkva “nastaviti ozbiljno propadati”.

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Smilja
3 dani prije

Prestrašno! Anglilanska crkva sve više podilazi grijehu, a Katolička nastavlja njihovim putem. Još su pravoslavci najkonzervativniji.

Egzorcist
3 dani prije

Ono što je odvratno i gadost Bogu??? Kome vi služite???
Prepoznat če te ih po plodovima njihovim….