Engleska crkva odgađa konačni plan blagoslova istospolnih parova do studenog

Engleska crkva je odlučila odgoditi blagoslove istospolnih parova do studenog ove godine. Nakon odluke o blagoslovu homoseksualnih građanskih zajednica, Engleska crkva je izradila nove pastoralne smjernice o tom pitanju i takozvane Molitve ljubavi i vjere.

Plan, koji je poznat kao Sljedeći koraci u životu u ljubavi i vjeri, ažuriran je i o njemu je raspravljano prošli tjedan tijekom četverosatne rasprave na Generalnoj sinodi Engleske crkve koja se održala u Yorku od 7. do 11. srpnja.

Sav novi materijal, koji ne uključuje liturgijske elemente za vjenčanje istospolnih parova i nikada ne koristi riječ “brak”, namjerava se predstaviti Generalnoj sinodi u studenom.

Pojavilo se nekoliko pritužbi na kašnjenje, ali supredsjedateljica upravljačke skupine koja nadzire proces, londonska biskupica Sarah Mullally, istaknula je da se “radi o razlučivanju u okruženju neizvjesnosti i neslaganja, pa najbolji rokovi nisu uvijek fiksni. Vjerujem da ovo trebamo ispraviti, a ne na brzinu”.

Neposredan posao nakon Generalne sinode bit će „razviti pastoralno vodstvo koje će informirati rad na PLF-u u postavljanju jasnih prijedloga koje će Dom i Kolegij biskupa razmotriti, kako za autorizaciju i/ili preporuku molitava tako i za pružanje učinkovitog uvjeravanja”.

“Protuzakonito, protuustavno i nelegitimno”

Čelnici 11 organizacija Engleske crkve, kao i katoličke i evanđeoske skupine na Sinodi, nedavno su pisali Biskupskom kolegiju da navedu da PLF treba odobriti Sinoda prema Kanonu B2, procesu koji zahtijeva dvotrećinsku većinu u svakom od tri doma Sinode.

Prema 27 potpisnika pisma, koji se drže povijesnog, odnosno biblijskog viđenja braka, baviti se ovim procesom bilo čime osim kanonom B2 je “nezakonito, protuustavno i nelegitimno”.

Također upozoravaju da su prijedlozi nejasni i dvosmisleni te da bi doveli do “nejedinstva” i “spora” unutar crkve.

“Zabrinuti smo zbog posljedica nastavka ovog procesa te pravne izloženosti i crkvenog razdora koji će vjerojatno uslijediti. Naša je svrha potaknuti bolji put naprijed; onaj koji je u skladu s pravnim i ustavnim okvirom kojemu je Crkva predana”, istaknuli su ovi kršćanski čelnici.

Zato oni “žele biti dio rješenja, a ne dio problema”. Među čelnicima, koji su potpisali osobno, a ne u ime svojih organizacija, su Nicky Gumbel i Archie Coates iz crkve Svetog Trojstva Brompton (HTB), prethodni i sadašnji čelnici New Winea, Paul Harcourt i Rich Johnson te Julian Henderson, predsjednik Evanđeoskog vijeća Engleske crkve, između ostalih.

NAJNOVIJE!