Terapijska pudlica Dora donosi radost pacijentima i zaposlenicima u splitskom KBC-u

Dora, dvogodišnja pudlica, postala je prvi terapijski pas u bolnici u Hrvatskoj

Splitski Klinički bolnički centar (KBC) dobio je novu zaposlenicu koja je u samo pet dana osvojila srca pacijenata i osoblja. Dora, dvogodišnja pudlica, postala je prvi terapijski pas u bolnici u Hrvatskoj.

Dora je započela svoj prvi radni dan na Klinici za dječje bolesti, gdje se liječe Mara, Rita i Ana, trogodišnje djevojčice koje su rođene kao nedonoščad. Već godinu dana senzorskom terapijom uspješno se rješavaju mnoge dijagnoze, a Dora je odmah postala njihova prijateljica, piše HRT.

“Kad su nam rekli da će doći, oduševili smo se. Osim što je terapeutski pas i pomaže im kod motorike, jača im i imunitet”, rekla je Matea Vuletić, Anina majka.

“Mara je oduševljena. Ona je šefica i vodi Doru bez problema. Rita se još malo nećka, ali se nadam da će se i ona brzo sprijateljiti s Dorom kao i Mara”, kazala je Marina i Ritina majka Nikolina Burilović.

Doru je splitskom KBC-u donirala Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča, a ravnatelj bolnice je to s oduševljenjem prihvatio.

Pudlica Dora 1
Snimka zaslona: HRT

Djeca se lakše nose sa svojim tegobama

Za Dorin transfer i sigurnu plaću u splitskoj bolnici zaslužne su docentica Irena Mišetić i radna terapeutkinja Matea Videk.

“Oduvijek sam voljela životinje, ali ih nisam mogla imati zbog posla tako da se ova ideja odlično posložila. Sad ona nije kućni ljubimac, nego kolega”, rekla je Videk.

Pudlica Dora 2
Snimka zaslona: HRT

“Istraživanja pokazuju da interakcija sa psom ima brojne benefite za djecu. Ona je posrednik za komunikaciju, motivator da lakše rade. Uči djecu određenim vještinama, djeca lakše prihvaćaju svoje tegobe”, pojasnila je voditeljica Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju KBC-a Split Irena Mišetić.

“Dora je prošla školovanje, a kako se ja bavim usko s djecom oko problema gutanja, Dora je naučila jesti na žlicu. Isto tako educirana je da kada nešto treba komunicirati, uzme komunikator i to im je zajednička točka”, rekla je Videk.

NAJNOVIJE!