Zarazna bolest širi se Hrvatskom: Pozitivno je 70 posto testiranih učenika

Hrvatskom se širi hripavac, najviše kod učenika, jer 70 posto testiranih ima bolest.

Više od 400 slučajeva hripavca u Hrvatskoj – pola ih je na splitskom području. Splitska pedijatrica dijagnosticirala ih je pet u svojoj ordinaciji.

“Bilježimo blagi porast među djecom školske i predškolske dobi. Simptomi su u prvom tjednu kao prehlada, no u drugom tjednu počinju karakteristični napadi kašlja od nekoliko minuta koji dovode do povraćanja ili gušenja”, objasnila je Snježana Kapor Jeričević, pedijatrica iz Splita.

Hripavac je zarazna bolest

Hripavac zahvaća pluća i dišne puteve kod novorođenčadi i dojenčadi. Problem je necijepljene djece. Bolest se morala proširiti da neke natjera da promjene ploču.

“Procijepljenost je nažalost u našoj županiji još uvijek dosta niska zbog toga imamo i pojavu bolesti. Na to roditelje neprestano upozoravamo, međutim zadnjih tjedana je nešto veći interes za cijepljenje”, rekla je Kapor Jeričević, a prenosi DNEVNIK.hr.

Iz splitskog KBC-a kažu da ne treba dizati paniku, te da je samo jedno dojenče preventivno hospitalizirano zbog hripavca. Znatan je porast među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali oni obično nemaju teže simptome. Najveće komplikacije moguće su kod novorođenčadi i dojenčadi.

“Jer djeca u toj dobi imaju napadaje kašlja od jedne do dvije minute bez udisaja. Nakon čega slijedi duboki uzdah pračen malaksalosti, napadi kašlja se pogoršavaju noću”, poručila je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a SDŽ.

Nakon Splita najviše slučajeva ima u Zagrebu. HZJZ je otvorio je punkt za testiranje na hripavac, svakim radnim danom od 8:00 do 9:30.

Cjepivo protiv hripavca spada u skupinu obaveznog cjepiva, a roditelje koji odbiju cijepiti svoju djecu može se i novčano kazniti. Kazna je 265 eura.

NAJNOVIJE!