Kršćani iz Gaze ‘bliži nego ikad raspetom Spasitelju’

"Ovo je vrlo poseban Uskrs. Bliži smo nego ikad raspetom Spasitelju."

Kršćani u Gazi se suočavaju s najtežim razdobljem od izbijanja rata s Izraelom, ali njihova vjera ostaje jaka i nastavlja ih ohrabrivati ​​usred njihovih muka.

“Ljudi hodaju satima kako bi dobili malu kutiju hrane, koja na kraju nije dovoljna ni za tri osobe”, rekao je izvor koji je zatražio da ostanu neimenovani predstavnicima katoličke dobrotvorne organizacije Aid to the Church in Need (ACN).

“U ovoj vrsti prehrane, dijeljenje postaje dio svakodnevnog života i njihovog novog kršćanskog identiteta.”

ACN je zaklada koja djeluje izravno pod Vatikanom i svake godine poduzima tisuće projekata, pružajući hitnu pomoć osobama koje su progonjene. Uspio je pružiti hitnu pomoć koja uključuje kupone za hranu, lijekove i pomoć oko troškova stanovanja i školarine za 3448 kršćana u Svetoj zemlji, prenosi Christian Today.

ACN trenutno pomaže drugim organizacijama u omogućavanju Jeruzalemskom latinskom patrijarhatu da osigura dva puna obroka tjedno i štrucu kruha svaka dva dana za svakog kršćanina iz Gaze.

Izvor je otkrio da je jedan od najvećih izazova s ​​kojima se humanitarni radnici suočavaju pružanje pristupa čistoj vodi – kažu da trenutni nedostatak uzrokuje širenje bolesti.

“Imamo prljavu vodu za toalete i sanitarne jedinice, a voda se pročišćava tradicionalnim metodama”, rekao je izvor.

“Djeca boluju od virusa koji uzrokuje mučninu i proljev – a [neke] starije osobe suočavaju se s ozbiljnim bolestima i zahtijevaju hitnu hospitalizaciju. To je trenutno nemoguće.”

5 biblijskih razloga zašto je Gaza važna

Božja milost je i dalje vidljiva

Unatoč ovim teškim okolnostima, Božja je milost i dalje očita, s lokalnom kršćanskom zajednicom koja radi zajedno kako bi brinula jedna za drugu.

Više od 500 kršćana, uključujući 120 djece i 84 osobe starije od 65 godina, trenutno se nalazi u župi Svete obitelji, jedinoj katoličkoj crkvi u Gazi, gdje se o njima brinu svećenik i sedam redovnica.

Prema izvoru ACN-a, oni koji su se sklonili u crkvu, koja se našla pod prijetnjom intenzivnih vojnih sukoba i granatiranja, mogli su sudjelovati u svakodnevnoj misi.

Jedna od sestara koje borave u crkvi, pozvala je suvjernike na molitvu za mir rekavši: “Molite za nas, molite za cijelo stanovništvo da ovaj rat prestane”.

Prema ACN-ovom lokalnom izvoru, oni koji su se sklonili u crkvu “svi su iscrpljeni – nitko ne može stvarno iskusiti ono kroz što prolaze.”

Međutim, dodao je: „S Božjom milošću, naša su djeca sada još bliža svojoj vjeri nego ikad prije.

“Ovo je vrlo poseban Uskrs. Bliži smo nego ikad raspetom Spasitelju.”

NAJNOVIJE!