Nadbiskup pojasnio što je mislio kada je rekao da spominjanje Boga kao Oca može biti problematično

Nadbiskup Yorka, Stephen Cottrell, objavio je članak kako bi pojasnio svoje prethodne komentare o korištenju fraze “Oče naš” u kršćanskoj molitvi.

On inzistira da kršćani trebaju nastaviti s upotrebom te fraze, ali istovremeno i biti “osjetljivi” prema pojedincima koji su pretrpjeli zlostavljanje od očeva ili muškog svećenstva.

Njegovi raniji komentari izazvali su kontroverze jer je sugerirao da bi spominjanje Boga kao Oca u molitvi “Oče naš” moglo biti problematično za one koji su pretrpjeli zlostavljanje od očeva ili muških svećenika.

Izjavu je dao tijekom svog obraćanja na Generalnoj sinodi, zakonodavnom tijelu Engleske crkve, prošlog mjeseca.

Mješovite reakcije unutar anglikanske zajednice

Cottrell je naglasio potrebu za osjetljivošću u jeziku kojim se obraćamo Bogu, što je izazvalo mješovite reakcije unutar anglikanske denominacije.

Liberalni i feministički članovi svećenstva uglavnom su se složili s njegovim stavom, dok su konzervativni kršćani kritizirali nadbiskupa zbog upotrebe suvremenog jezika umjesto biblijske tradicije.

Kako bi razjasnio svoje stajalište, nadbiskup je napisao članak za The Telegraph.

“Prije nekoliko tjedana, bio sam donekle neshvaćen kada sam naglasio da neki ljudi, koji možda nikada nisu upoznali oca ili su, još gore, pretrpjeli zlostavljanje ili zanemarivanje od strane svog oca, mogu smatrati ovu riječ izazovnom”, napisao je. “No, nisam želio reći da bismo trebali prestati koristiti tu frazu – samo smo dužni biti osjetljivi dok vodimo ljude u molitvi.”

Kršćani se i dalje trebaju moliti Bogu kao “Oče naš”

Nadbiskup je naglasio da se kršćani trebaju i dalje moliti Bogu kao “Oče naš”, ali istovremeno imati na umu implikacije koje takav jezik može imati na preživjele zlostavljanja ili one koji imaju loš odnos sa svojim zemaljskim ocem.

Također je istaknuo važnost ozdravljenja žrtava zlostavljanja i ulogu Crkve u pružanju podrške tom procesu.

“Pomažemo onima čije su iskustvo zemaljskih očeva bilo negativno da otkriju iscjeljujuću ljubav Oca našeg Gospodina, Isusa Krista. I kao što je uvijek bio slučaj, koristimo i druge izraze kako bismo opisali Boga”, zaključio je nadbiskup.

NAJNOVIJE!