NaslovnicaVijestiSvijetBivša britanska premijerka: Školama treba zabraniti poticanje promjene "rodnog identiteta" djece

Bivša britanska premijerka: Školama treba zabraniti poticanje promjene “rodnog identiteta” djece

Bivša britanska premijerka Liz Truss poziva smatra da školama treba zabraniti poticanje promjene “rodnog identiteta” kod djece. Tvrdi kako ”djeca nemaju potpunu sposobnost donošenja odluka”.

Promjena ”rodnog identiteta” podrazumijeva da se dijete samo-identificira kao osoba suprotnog spola koristeći tako zamjenice, novo ime, odjeću i prostorije suprotnog spola.

Bivša britanska premijerka izjavila je za The Times da kašnjenje s objavom smjernica od strane vlade ”ostavlja škole u neizvjesnosti i dopušta širenje dezinformacija”. Kao ministrica ”za žene i jednakost” Truss je blokirala planove za ”rodnu samo-identifikaciju”.

U nacrtu smjernica nove vlade navedeno je da bi djeci trebalo dopustiti ”rodnu tranziciju” uz pristanak roditelja, što znači da mogu odabrati drugu zamjenicu pod kojom bi se nazivali ili ime te promijeniti školsku uniformu (uniformom suprotnog spola), prenosi Narod.hr.

Je li moguća potpuna zabrana ”rodne tranzicije” u školama?

Ministri su zatražili pravni savjet o tome je li moguća potpuna zabrana ”rodne tranzicije” u školama. Victoria Prentis, državna tužiteljica, zaključila je da bi takav potez bio nezakonit prema Zakonu o jednakosti.

Truss je rekla: ”Vlada mora ubrzati i objaviti nove smjernice u kojima stoji da bi škole trebale biti jasne po pitanju biološkog spola te da službeno ne odobravaju ”rodnu tranziciju”.

”Ovo odgađanje ostavlja škole u neizvjesnosti i omogućuje širenje dezinformacija. Treba razjasniti pitanje biološkog spola u školi. Ovo se posebno tiče zahoda i svlačionica, koji bi trebali biti razdvojeni, posebno za biološke žene i posebno za biološke muškarce”, tvrdi Truss.

Truss je naglasila da ”rodna tranzicija” nije neutralan čin, dodavši: “‘Rodna tranzicija’ ne bi trebala biti službeno odobrena prije nego mlada osoba postane punoljetna odnosno dok ne stekne potpunu sposobnost donošenja odluka što podrazumijeva shvaćanje posljedica jedne takve tranzicije”.

Rekla je i da ne vjeruje da bi ovo moglo biti u suprotnosti sa Zakonom o jednakosti te da bi vlada trebala službeno, u obliku zakona, zabraniti ”rodnu tranziciju” do osamnaeste godine života.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare