Boksačica se povukla iz natjecanja kada je saznala da je njezina protivnica “transrodna”

Međunarodni olimpijski odbor dopušta “transrodnim” ženama natjecanje u ženskim kategorijama ako im je razina testosterona smanjena na određeni prag.

Boksačica se povukla iz natjecanja na prvenstvu Zlatne rukavice 2023. nakon što je obaviještena da je njezina protivnica “transrodna”, izvijestio je Dailycaller.com.

Boksačica Katia Bissonnette trebala se suprotstaviti “transrodnoj” Myi Walmsley. Kako se Bissonnette povukla iz borbe, Walmsley je proglašena pobjednikom zbog nedostatka zamjenske natjecateljice u njihovoj težinskoj kategoriji.

Profesionalni rezultati pranja i sušenja uz Haier I-PRO Series 7 uz 7 godina garancije

Zabrinutost kod Bissonnette je potaknula studija Sveučilišta Utah koja sugerira da muškarci mogu udarati 163% jače od žena.

“Žene ne bi trebale biti izložene fizičkim i psihološkim rizicima koje donose muškarčeve odluke u vezi s njegovim osobnim životom i identitetom”, rekla je boksačica Bissonnette. “Trebale bi postojati dvije kategorije: biološki muškarac i žena.”

Walmsley je kritizirala Bissonnette što je problem obznanila javnosti umjesto da ga riješi privatno.

“Ovakvo ponašanje dovodi sportaše u opasnost da budu isključeni napadnuti na temelju rekla-kazala”, rekao je Walmsley u izjavi za Daily Mail. “Bojim se da bi se ova vrsta optužbi na kraju mogla iskoristiti za delegitimizaciju sportašica u ženskoj kategoriji i opravdanje proizvoljnih i invazivnih propisa.”

Inače, Međunarodni olimpijski odbor dopušta “transrodnim” ženama natjecanje u ženskim kategorijama ako im je razina testosterona smanjena na određeni prag. Međutim, Walmsley je potvrdila da takvo testiranje nije bilo preduvjet za njezino sudjelovanje na prvenstvu. Ona se protivi onome što smatra “arbitrarnim i invazivnim” protokolima testiranja, piše Daily Mail.

NAJNOVIJE!