AMERIKA SE BUDI: Deseci tisuća Amerikanaca ustali protiv pobačaja

Deseci tisuća protivnika prava na pobačaj okupili su se sinoć u Washingtonu na godišnjem Hodu za život, ohrabreni mogućnošću da bi Vrhovni sud uskoro mogao poništiti presudu u slučaju Roe protiv Wadea koja je legalizirala pobačaj u zemlji.

Suci razmatraju zahtjev države Mississippi da se na snagu vrati državni zakon iz 2018. koji zabranjuje pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće, a koji su blokirali sudovi niže instance. U odluci u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973., koja je potvrđena 1992., sud je zaključio da savezne države ne mogu zabraniti pobačaj prije nego je fetus sposoban za život izvan maternice, što je po mišljenju liječnika obično između 24 i 28 tjedana trudnoće. Zakon iz Mississippija zabranio je pobačaj puno prije.

Presuda u slučaju Roe protiv Wadea priznala je da ustavno pravo na privatnost štiti žene koje žele izvršiti pobačaj. Sud je u odluci iz 1992., u slučaju “Planirano roditeljstvo jugoistočne Penssylvanije protiv Casey”, potvrdio tu odluku i zabranio zakone koji “nepotrebno opterećuju” žene koje žele izvršiti pobačaj.

Protivnici pobačaja nadaju se da će Vrhovni sud suziti ili poništiti odluku iz slučaja Roe protiv Wadea. Vrhovni sud u prosincu je dao naslutiti da je otvoren prema ukidanju te presude. Konzervativni suci, kao što su Samuel Alito i Brett Kavanaugh, iskazali su simpatije za argumente Mississippija.

 

VIDI OVO: Što Biblija uistinu kaže o pobačaju?

Presuda se očekuje do kraja lipnja. Američke savezne države koje kontroliraju republikanci zadnjih su godina donijele zakone i politike koji otežavaju pobačaj.

Pokret protiv pobačaja slavi tako zakon koji je donio Teksas, a koji je zabranio pobačaj nakon šest tjedana trudnoće i koji omogućuje građanima da tuže bilo koga tko pomaže ženi da počini pobačaj nakon tog roka. Vrhovni sud dopustio je taj zakon, koji je stupio na snagu u rujnu, a trenutačno ga se pokušava osporiti na nižim sudovima, prenosi Index.

NAJNOVIJE!