Djevojčica (12) doživjela kolaps pluća i provela četiri dana u komi zbog električne cigarete

Nedavni podaci pokazuju da je jedno od petero djece u dobi od 11 do 17 godina probalo vape - tri puta više nego 2020. godine.

12-godišnja djevojčica Sarah Griffin iz Velike Britanije je pretrpjela kolaps pluća i provela četiri dana u induciranoj komi zbog vejpanja (korištenje električne cigarete). Rekla je da “djeca nikada ne bi trebala početi pušiti vape”.

“Prestaneš samo kad moraš, kad je u pitanju život ili smrt”, kazala je djevojčica Griffin.

Griffin je bolovala od astme i bila je teška vejperica kad je prije mjesec dana hitno prebačena u bolnicu zbog problema s disanjem.

Njezina majka Mary Griffin se bojala da će ostati bez svog djeteta. Sarah je skrivala svoje vejpove od svoje mame – čak je izrezivala rupe u tepihu kako ih majka ne bi vidjela, prenosi Dnevnik.hr.

Počela je konzumirati električne cigarete sa samo 9 godina

Sarah je počela vejpati kad je imala samo devet godina. Njezina majka ju je pokušala spriječiti – pretražila bi je kad bi došla kući, oduzela joj telefon, ali ništa nije uspjelo. “Ne postoje riječi kojima se može opisati kada mislite da će vam dijete umrijeti”, priznaje majka za BBC.

Do ljeta je Sarah udahnula dim 4000 puta (regulirani vape sadrži 600 udisaja) u samo nekoliko dana. Nedavni podaci pokazuju da je jedno od petero djece u dobi od 11 do 17 godina probalo vape – tri puta više nego 2020.

Sarah Woolnough iz dobrotvorne organizacije Asthma + Lung rekla je da želi vidjeti ograničenja u marketingu kako ne bi bili usmjereni na djecu.

“Jednokratne pare po sadašnjim cijenama za džeparac, s crtićima i opcijama okusa žvakaće gume, jako su privlačne i djeci lako dostupne”, zaključila je.

Vejping među mlađom djecom je isto tako u porastu, a prema istraživanju iz 2021. – koristi ga gotovo jedno od desetero djece u dobi od 11 do 15 godina.

NAJNOVIJE!