NaslovnicaVijestiDjevojčica (4) zaražena majmunskim boginjama u Njemačkoj: Prvi slučaj virusa kod djeteta

Djevojčica (4) zaražena majmunskim boginjama u Njemačkoj: Prvi slučaj virusa kod djeteta

U Njemačkoj je otkriven prvi slučaj majmunskih boginja kod djeteta, a riječ je četverogodišnjoj djevojčici koja je zaražena ovim virusom, objavio je institut “Robert Koch” iz Berlina.

Prema izvješću instituta, ona živi u kućanstvu s dvije zaražene odrasle osobe u mjestu Pforzheima u Baden-Württembergu, prenosi Bild.

Djevojčica dosad nije pokazivala nikakve simptome

Djevojčica dosad nije pokazivala nikakve simptome bolesti, a navodno se zarazila od zaraženog člana obitelji. Dijete i još jedan ukućanin sada su pod zdravstvenim nadzorom. Izvan obitelji, kaže se da nije bilo drugih bliskih kontakata. Ipak, mnogi se pitaju može li se virus sada proširiti u vrtićima i školama.

“Bilo je zapravo jasno da će se to dogoditi u jednom trenutku. Ipak, to neće biti velika stvar”, smatra jedan njemački liječnik.

Sve dok obitelj i dječji vrtić obraćaju pozornost, ova se infekcija može dobro izolirati.

Kako bi se spriječile takve infekcije putem predmeta, tipične površine poput kvaka na vratima treba dezinficirati.

Liječnici preporučuju pranje plišanih dekica, jastuka, plišanih igračaka. Sve to treba dezinficirati. Pranje je obično dovoljno, ali opreza nikada dosta, s obzirom da se radi o djeci i vrtiću.

VIDI OVO: Jesu li majmunske boginje Božja kazna za homoseksualne aktivnosti?

Zaraza majmunskim boginjama je opasna za djecu

Zaraza majmunskim boginjama opasnija je za djecu nego za odrasle, smatraju njemački liječnici. U najgorem slučaju čak ova bolest može biti smrtonosna. No brojke nisu posve pouzdane, budući da nalazi o majmunskim boginjama uglavnom dolaze iz endemskih zemalja poput Afrike, koje imaju lošiju medicinsku skrb, piše Fenix Magazin.

Nema razloga za brigu

Kontakti zaražene osobe trebaju razmisliti o cijepljenju. “Prednost majmunskih boginja je u tome što je cijepljenje još uvijek učinkovito nakon kontakta sa zaraženom osobom”, rekao je liječnik.

Prošli tjedan je “Robert Koch” objavio da su zabilježene i dvije infekcije među mladima od 15 i 17 godina.

Do sada je u Njemačkoj registrirano 2.916 slučajeva majmunskih boginja, a većina zaraženih su muškarci homoseksualne orijentacije.

Europa je predvodnik u zarazi majmunskim boginjama. Između 60 i 70 posto poznatih slučajeva je u Europi. Španjolska posebno ima vrlo visok broj zaraženih.