Država članica Europske unije ima prvog homoseksualnog predsjednika

Latvija kao država članica Europske unije ima prvog homoseksualnog predsjednika, s kojim se progresivna Europa ponosi. 

Edgars Rinkevičs je dugo godina obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, a u subotu je službeno postao prvi deklarirani homoseksualac na čelu jedne države članice Europske unije.

Rinkevičs (49), koji je od 2011. obavljao dužnost ministra vanjskih poslova, u subotu je u Rigi prisegnuo kao predsjednik države.

Premda je općenito riječ o ceremonijalnoj funkciji, latvijski predsjednik može uložiti veto na zakone i raspisivati referendume.

Europska unija je i ranije imala deklarirane homoseksualne šefove vlada, no nikada dosad gej predsjednika države.

VIDI OVO: Gdje u Bibliji piše da je homoseksualnost grijeh?

Belgijski premijer je bio prvi premijer – homoseksualac

Bivši belgijski premijer Elio di Rupo bio je prvi homoseksualni šef vlade u EU koji je to javno obznanio.

Rinkevičs je prvi put otvoreno i javno kazao da je homoseksualac 2014. i od tada je glasan zagovornik prava LGBT zajednice.

Homoseksualni brakovi u Latviji nisu ozakonjeni premda je prošle godine državni Ustavni sud priznao istospolne zajednice.

Latvijski parlament u svibnju je u trećem krugu glasanja Rinkevičs izabran za predsjednika države.

U subotu je u svom inauguracijskom govoru obećao da će nastaviti i dalje podupirati nastojanja da se pomogne Ukrajini u ratu protiv Rusije.

“Ruski rat i genocid u Ukrajini stvorili su novu, surovu stvarnost”, rekao je 49-godišnji Rinkevičs, dodavši da svijetu, Europi i našoj regiji prijete imperijalna Rusija i režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Predsjedničku će dužnost preuzeti od Egilsa Levitsa, dosadašnjeg predsjednika države u četverogodišnjem mandatu te će predstavljati Latviju na predstojećem summitu NATO-a koji će se idući tjedan održati u Vilniusu, piše Index.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare