Emmanuel Macron želi da pobačaj bude ustavno pravo u Francuskoj

Macron želi da se trenutni ustav Francuske izmijeni tako da uključi pravo na okončanje života nerođene djece.

Ne postoji ljudsko pravo da se ubijaju ljudska bića. Ali francuski predsjednik Emmanuel Macron želi omogućiti pobačaj kao ustavno pravo.

Tijekom svog govora povodom 65. godišnjice francuskog ustava, Macron je pozvao da se pobačaj uključi “što je prije moguće” u Magna Cartu zemlje.

Macron ne želi usvojiti potpuno novi ustav za europsku zemlju, ali želi da se trenutni ustav izmijeni tako da uključi pravo na okončanje života nerođene djece. Francuska je legalizirala pobačaj 1975. godine i dopušta ubijanje beba do 14. tjedna.

Međutim, proglašavanje pobačaja pravom moglo bi dopustiti pobačaje do rođenja iz bilo kojeg razloga jer bi sva ograničenja sud vjerojatno protumačio kao suprotnost tom takozvanom pravu.

“Želim da nam snaga ove poruke pomogne da promijenimo naš Ustav kako bismo ugradili slobodu žena da pribjegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće”, rekao je Macron u Palači pravde u Parizu.

Prošlog studenog Nacionalna skupština odobrila je da pobačaj postane pravo, ali je Senat izmijenio tu mjeru kako bi pobačaj učinio “slobodom”, iako je prema francuskom zakonu manje predviđen.

Ranije ove godine, tijekom godišnjeg Hoda za život u Parizu, oko 20.000 ljudi pozvalo je zakonodavce da odbace promjenu po pitanju pobačaja.

Prema podacima francuskog Ministarstva zdravstva, u 2020. bilo je 222.000 pobačaja.

NAJNOVIJE!