Europa na udaru nove orkanske oluje s Atlantika: Stiže i k nama

Zapadnu Europu su u manje od 48 sati pogodile dvije najjače ciklone ikad s Atlantika, s vremenom poput uragana.

Europa je od danas na udaru nove vrlo snažne ciklone s Atlantika, samo dva dana nakon što je prethodna ciklona donijela orkansko nevrijeme s jugozapada na sjeverozapad Europe, ali i na naše područje.

Sadašnja ciklona je poput uragana, jer vjetrovi unutar nje pušu do 160 km/h, s valovima višim od 10 metara, koji plave priobalna područja.

Kao i u prethodnoj oluji, tlak zraka pao je na nevjerojatnih vrijednosti od 958 mb, a središte ciklone ove večeri je nad južnim predjelima Engleske.

Ono što je zanimljivo je da su Europu u manje od 48 sati pogodile dvije najjače ciklone koje su ikada pogodile zapadnu Europu s Atlantika, s vremenom poput uragana.

Ciklona je pogodila područje od Španjolske i Portugala preko Francuske do Njemačke, Nizozemske, Belgije, Danske, Engleske i Irske.

Na ovom području pada vrlo obilna kiša, s jakim pljuskovima i grmljavinom, a najjači vjetrovi orkanske jačine bilježe se na sjeverozapadu Španjolske i na atlantskoj obali Francuske.

Ponovno su moguće poplave i obilne kiše, a u mnogim europskim zemljama na snazi ​​je najviši stupanj upozorenja.

Mnoge rijeke dodatno su nabujale, pa prijete razorne poplave.

Jaki vjetrovi i pljuskovi s grmljavinom 

Jaki pljuskovi s grmljavinom ponovno su zahvatili Italiju, posebice sjeverne krajeve i Alpe, uz jake oluje, poplave i bujice, dok u višim predjelima Alpa puše snijeg.

U nižim predjelima očekuje se više od 200 litara kiše po četvornom metru, uglavnom na nižim obroncima južnih Alpa, dok se u višim predjelima očekuje i do pola metra novog snijega. Samo jučer je u Alpama palo više od 30 cm snijega pa će nove količine snijega dovesti do opasnosti od lavina.

Snijeg pada na visinama iznad 1500 metara nadmorske visine, a najviše ga ima na zapadu Austrije, na sjeveru Italije, kao i u svim višim predjelima Alpa. Snijeg se lokalno očekuje na 1000 metara.

Sjever Italije još se nije oporavio od razornih poplava i oluja, a nove će samo pogoršati situaciju.

Snažna ciklona u naše će krajeve za manje od 48 sati donijeti nevrijeme i novi val.

Obilna kiša i jaki pljuskovi s grmljavinom zahvatit će tijekom noći Sloveniju, a do jutra Hrvatsku i BiH, a tijekom dana proširit će se na ostatak Bosne i Hercegovine, ali i na Crnu Goru.

Očekuju se olujni jugozapadnjaci, lokalno i orkanski, a na Jadranu će olujno jugo stvarati višemetarske valove koji će plaviti priobalna područja.

Najviše oborina očekuje se na Jadranu i u njegovom zaobalju, lokalno i preko 200 litara kiše, uz poplave i bujice.

NAJNOVIJE!