Hoće li umjetna inteligencija zamijeniti svećenike? Evo što kaže njemački teolog

Čak 98% sadržaja same službe je generirano pomoću umjetne inteligencije

Hoće li umjetna inteligencija moći zamijeniti svećenike i propovjednike nakon što je prvi puta održano crkveno bogoslužje pod “njenim vodstvom”?

Umjetna inteligencija, uz pomoć chatbota ChatGPT i na inicijativu teologa Jonasa Zimmerleina, organizirala je 40-minutnu crkvenu službu kojoj je prisustvovalo više od 300 protestantskih vjernika u gradiću Fürthu u Bavarskoj, Njemačka.

Vodstvo vjernika kroz molitvu i propovijedi odvijalo se putem chatbota koji je predstavljen kroz različite avatare na velikom ekranu iznad crkvenog oltara.

Osim chatbota koje su razvile svjetske kompanije, tvrtke se također natječu u stvaranju alata koji koriste umjetnu inteligenciju, kao što su internetski preglednici s različitim rezultatima pretraživanja, prediktivni unos teksta na internetskim uslugama te čitanje vanjskih dokumenata u PDF formatu.

Eksperimentalni obred

Na ovogodišnjem protestantskom kongresu u Njemačkoj, u okviru protestantske luteranske crkve, održan je eksperimentalni obred koji je vodila umjetna inteligencija. Izvanredna modernizacija izazvala je toliko zanimanje među njemačkim vjernicima da su formirali redove ispred crkve čak sat vremena prije početka službe.

Eksperiment je uključivao vođenje crkvene službe od strane četiri avatara umjetne inteligencije, od kojih su dva bila muškog, a dva ženskog oblika. Avatari su se izmjenjivali na ekranu tijekom propovijedi.

Teolog Zimmerlein izveo je eksperiment tako što je AI chatbotu rekao da je na crkvenoj konvenciji te da je sam chatbot propovjednik.

Zamolio ga je da izvede crkvenu službu koja će uključivati molitve, psalam i blagoslov na kraju. Na taj način je generirano čak 98% sadržaja same službe pomoću umjetne inteligencije.

Bogoslužje je izazvalo podsmijeh

Neki vjernici su bili oduševljeni prizorom i snimali su bogoslužje svojim telefonima, dok su drugi bili kritični i odbili su sudjelovati u molitvi. Za neke je služba izazvala podsmijeh jer su avatari, koristeći bezličan i strojni ton, govorili vjernicima da je ključ održavanja vjere molitva i redovito pohađanje crkve.

Teolog koji je inicirao eksperiment ističe da nije namjera zamijeniti svećenike umjetnom inteligencijom, već je želi vidjeti kao alat koji će im pomoći u svakodnevnom radu i “inspirirati ih u propovijedanju”.

NAJNOVIJE!