Italija i Južna Koreja imaju toliko niske stope nataliteta da ne mogu održati svoju populaciju

Različite kulture poput Italije i Južne Koreje suočavaju se s istom krizom: smanjenjem nataliteta koji je pao daleko ispod onoga što je potrebno za održanje stanovništva i gospodarstva.

Italija je upravo izvijestila o novom padu svoje stope nataliteta na rekordno nisku razinu, smanjivši se za zapanjujućih 34,2% od 2008.

U Italiji je prošle godine bilo gotovo dvostruko više umrlih nego rođenih, a prosječan broj djece po ženi pao je na samo 1,2, daleko ispod 2,1 potrebnog za preživljavanje stanovništva.

“Svake godine gledam natalitet i to je pomalo deprimirajuće”, rekao je Elon Musk talijanskoj premijerki Giorgii Meloni prošle godine u Rimu. “Ne možete ovisiti o drugim zemljama za useljavanje. Italija je narod Italije. Molim vas, stvorite više Talijana.”

Južna Koreja, prosperitetna nacija s više kršćana nego bilo koje druge vjere, u panici je jer je njezina stopa nataliteta po ženi pala na samo 0,72 u 2023., a predviđa se da će još pasti ove godine. Zemlja je na putu samouništenja jer nema dovoljno djece.

CBS News nedavno je izvijestio da južnokorejska tvrtka Booyoung svojim zaposlenicima daje bonus od 75.000 dolara za svako novo dijete koje postanu roditelji.

Južnokorejski porezni zakon dopušta tvrtkama da takve bonuse tretiraju kao poslovne troškove do tog iznosa, dok američki porezni zakon općenito ne potiče rađanje i podizanje djece.

Predsjednik Booyounga Lee Joong-keun iskreno predviđa da će se, ako se pad stope nataliteta u Južnoj Koreji nastavi, “Koreja suočiti s krizom nacionalne egzistencije za 20 godina, uključujući pad ekonomski produktivnog stanovništva i manjak vojnog osoblja koje bi osiguralo nacionalnu sigurnost i održavanje reda.”

Sjedinjene Države ne zaostaju mnogo. Američka stopa nataliteta pala je za gotovo 25% između 2008. i 2022., na samo oko 1,6 po ženi danas.

Mađarska je riješila problem pada rađanja djece

Demografske trendove vrlo je teško preokrenuti, jer djeca iz malih obitelji kasnije obično imaju male obitelji ili nemaju djece. Politički lideri u Italiji i mnogim drugim zemljama prepoznaju pad nataliteta kao krizu.

Stopa nataliteta u Tajvanu pala je na samo 0,87, daleko manje od polovice od 2,1 djeteta po ženi koliko je potrebno samo da se dugoročno preživi. Iako konzervativna zemlja, Tajvan se okrenuo liberalnim pristupima kao što je više skrbi o djeci koju financira država, a koji nikada nisu uspjeli potaknuti natalitet.

Počevši od 2019., Mađarska je riješila problem pada rađanja tako što je mladencima dala zajam od 30.000 dolara koji im se oprašta ako imaju troje djece. Konzervativna politika Viktora Orbána, protrumpovskog čelnika Mađarske, povećala je njenu stopu nataliteta, koja je bila najniža u Europskoj uniji kada je on počeo, a sada premašuje prosjek EU.

Negativan prirodni prirast stanovništva u Hrvatskoj

Stopa nataliteta u Hrvatskoj iznosi 1,62 živorođene djece po ženi, a stopa prirodnog prirasta u 2022. u Republici Hrvatskoj bila je negativna i iznosila je -6,0 (-23 096 osoba).

Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih), koji je iznosio 59,5. U svim županijama prirodni prirast bio je negativan, a najveći negativni prirodni prirast bio je u Primorsko-goranskoj županiji, i to -2 186, uz vitalni indeks od 46,4.

Studije pokazuju da, u prosjeku, što više vremena žene provedu u visokom obrazovanju, manja je vjerojatnost da žele imati djecu. Studenti su zavedeni misleći da će im napredovanje u obrazovanju biti isplativije nego imati djecu, kada je obiteljski život taj koji donosi veću dugoročnu korist.

Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, jednako govori o potrebi povećanja nataliteta koliko i o vlastitim uspjesima. Većina svjetskih čelnika, osim političara demokrata, slaže se.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!