Kapelanima kanadske vojske rečeno da ne bi trebali koristiti riječ ‘Bog’ tijekom javnih molitvi

Kapelanima kanadske vojske je rečeno da ne bi trebali zazivati ​​Boga tijekom javnih molitvi kako bi dali prioritet inkluzivnosti i “raznolikosti”.

Ministar nacionalne obrane izjavio je da javna molitva mora “odražavati duhovnu i vjersku raznolikost Kanađana”.

U ekskluzivnim telefonskim intervjuima za LifeSiteNews, pripadnici kanadske vojske (CAF-a) progovorili su protiv onoga što vide kao povećanu sekularizaciju vojske.

“Ukratko, ova promjena glasi: Uklonite Boga iz javnosti”, rekao je jedan vojnik, objašnjavajući da je “etos koji stoji u pozadini dokumenta” onaj koji naglašava “duhovno”, a ne “religijsko”.

“Bojim se da se sloboda vjere polako zamjenjuje slobodom od vjere”, rekao je drugi pripadnik CAF-a za LifeSite.

Njihove se primjedbe odnose na dopis od 11. listopada koji je potpisao general kapelan Guy Belisle, a koji kanadskim kapelanima nalaže da “usvoje osjetljiv i uključiv pristup kada se javno obraćaju pripadnicima vojske”.

„Iako dimenzija molitve može zauzeti značajno mjesto za neke od naših članova, ne molimo svi na isti način; nekima molitva ne igra nikakvu ulogu u životu”, stoji u dopisu.

Kapelani ne bi trebali koristiti riječ “Bog”

Svako “duhovno razmišljanje” koje nude vojni kapelani u javnom okruženju (ne uključujući crkvene službe ili privatne interakcije s članovima) mora biti “inkluzivne prirode i poštovati vjersku i duhovnu raznolikost Kanade”, stoji u direktivi.

Duhovnim se vođama također upućuje da “razmotre mogućnost da neki predmeti ili simboli mogu izazvati nelagodu ili traumatične osjećaje kada biraju haljinu koju nose tijekom javnih prilika”.

Glasnogovornik Ministarstva nacionalne obrane rekao je da kapelani koji govore na javnim, obveznim vojnim ceremonijama “ne bi trebali koristiti riječ ‘Bog’ ili druge reference na višu silu kao što je ‘Nebeski Otac’” kako bi “osigurali da se svi osjećaju uključenima i sposobni sudjelovati u razmišljanju bez obzira na njihova uvjerenja.”

Aktivni pripadnici kanadske vojske kažu da nova direktiva učinkovito zabranjuje teističku molitvu i postavlja sekularizam kao jedinu prihvatljivu religiju.

Jedan pripadnik vojske rekao je da je kapelanima bilo dopušteno zazivati ​​teističkog Boga na “inkluzivan” način na javnim događajima kao što su večere i proslava Dana sjećanja pod prethodnim vodstvom, ali prema novoj direktivi “Boga se ne može zazivati”.

NAJNOVIJE!