Katolici u Gazi pokapaju mrtve na muslimanskim grobljima

Stotine mrtvih još uvijek leže pod ruševinama diljem Pojasa Gaze, a transport tijela do groblja gotovo je nemoguć. Zato neki katolici pokaju mrtve na muslimanskim grobljima.

Kršćani u Gazi, čija se groblja nalaze u sjevernom dijelu Gaze, suočavaju se s izazovom. Za one koji umru na jugu, nemoguće je organizirati sprovod.

Nedavno su na jugu Gaze preminula dva kršćanina – Hani Suhail Michel Abu Dawood i Haytham Tarazi. Njihove obitelji nisu ih mogle ispratiti na posljednji počinak i vratiti tijela na kršćanska groblja na sjeveru. Međutim, vrata muslimanskih mezarja (groblja) su se otvorila da prime njihova tijela i dostojanstveno ih ukopaju.

Reuters je prenio svjedočenje Ihsana al-Natoura, radnika na muslimanskom groblju u Tal al-Sultanu u Rafi, koji je spomenuo ukop kršćanina Abu Dawooda.

“Pokopan je među muslimanima i nema znakova koji bi ukazivali da je kršćanin”, rekao je al-Natour. “On je ljudsko biće; poštujemo ljudska bića i cijenimo ljudskost i volimo svaku osobu na zemlji.”

Čin suosjećanja, ljudskosti i poštovanja

Svećenik župe u Gazi, otac Gabriel Romanelli, do kojeg je došla CNA, prvi je izrazio zahvalnost “za suosjećanje ovog čovjeka [Ihsan al-Natoura], koji je doista učinio čin suosjećanja, ljudskosti i poštovanja.”

U isto vrijeme, rekao je kako se nada da će “kasnije biti moguće vratiti tijelo u grad Gazu i pokopati ga na kršćanskom groblju, jer je dobro da tijela krštenih budu pokopana u kršćanska groblja.”

Budući da je Abu Dawood pripadao grčkoj pravoslavnoj crkvi, bilo bi prirodno da bude pokopan na groblju te crkve.

Abu Dawood je bio oženjen i imao je četvero djece, od kojih je najmlađe imalo samo nekoliko mjeseci. Radio je kao kovač, rukovao je željezom, ali zdravlje mu je bilo krhko. Od 2018. Abu Dawood je bio na dijalizi i posjećivao je bolnicu Al-Shifa u gradu Gazi tri puta tjedno radi liječenja.

Nakon što je prvi val bombardiranja jedinicu za dijalizu učinio neupotrebljivom, Abu Dawood se morao preseliti na jug, nadajući se da će tamo nastaviti svoje liječenje. Međutim, kada je nakon bombardiranja ponestalo dizela potrebnog za rad aparata, više se ništa nije moglo učiniti. Pokušao se vratiti na sjever kako bi se oprostio od svoje obitelji. Nažalost, nije mogao dobiti dopuštenje za to i preminuo je 1. veljače, nedugo nakon svog 45. rođendana.

Tarazi (34) je već bio na jugu Gaze, u Zawaydi, gdje se sklonio sa suprugom i dvoje male djece, kada je doživio jak napad slijepog crijeva. Također nije imao priliku dobiti dozvolu da se vrati na sjever radi liječenja, a kada je uspio doći do bolnice Khan Yunis, ništa se nije moglo učiniti.

“I on je pokopan na jugu”, rekao je Romanelli. “Obitelj je već zatražila da se tijelo vrati, ali još nismo dobili dozvolu. Ideja je da našu braću pokapamo na kršćanskim grobljima i na njihovim tijelima obavimo sprovod (…) Ta ista tijela, snagom uskrslog Krista, ponovno će uskrsnuti.”

NAJNOVIJE!