Novak Đoković: “Prije nego što sam sportaš, ja sam pravoslavac”

"Ovo je najvažnija titula u mom životu, jer prije nego što sam bio sportaš, ja sam pravoslavac"

Novak Đoković je jedan od najboljih tenisača svih vremena. U 37. godini života je osvojio 23. Grand Slam, čime je ispisao tenisku povijest. 

Osvajanjem French Opena prestigao je Rafaela Nadala na vječnoj ljestvici. Španjolac je ostao na 22 Grand Slama dok je Roger Federer na 20 osvojenih najvećih turnira. Đokoviću je ovo treći Roland Garros.

No, što vjeruje Novak Đoković? Novak Đoković se otvoreno identificira kao pravoslavac, premda često u javnosti kalkulira s istočnjačkim religijama i new age praksama. Često se može vidjeti kako izražava svoju vjeru na terenu ili nosi križ oko vrata.

“Prije nego što sam sportaš, ja sam pravoslavac”

Tijekom French Opena 2021., primijećeno je da Đoković nosi jednostavan drveni križ. Nakon pobjede u uzbudljivom finalu Wimbledona protiv Mattea Berrettinija 11. srpnja, Đoković je podigao ruke prema nebu u znak zahvalnosti. Za njega, njegova vjerska uvjerenja su važnija od brojnih titula koje je osvojio tijekom svoje karijere, piše Aleteia.

“Ovo je najvažnija titula u mom životu, jer prije nego što sam sportaš, ja sam pravoslavac”, izjavio je u travnju 2011. prilikom primanja ordena Svetog Save prvog stupnja od Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Orden Svetog Save je najviše priznanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a dodijeljeno mu je posebno zbog njegovih financijskih doprinosa obnovi vjerskih objekata u Srbiji.

VIDI OVO: Pravoslavlje: Tko su pravoslavci i što oni vjeruju?

Novak Đoković koristi svoje resurse za pomoć siromašnima

Unatoč bogatstvu koje je stekao kroz turnire i reklamne ugovore, Novak Đoković dragovoljno koristi svoje resurse za pomoć siromašnima i podržavanje stvari koje su mu važne. Primjerice, u prosincu 2022. Zaklada Novak Đoković, koju on podržava, donirala je 94.000 eura za obnovu škole u Požegi, Srbija.

Također, u listopadu 2017. godine, Đoković je najavio otvaranje restorana u Srbiji koji besplatno pruža hranu beskućnicima i siromašnima. Izjavio je: “Novac mi nije problem. Zaradio sam kako bih mogao nahraniti cijelu Srbiju. Mislim da to zaslužuju nakon podrške koju sam od njih dobio.”

Dobrotvorni rad Novaka Đokovića posebno se fokusira na sudbinu djece u njegovoj zemlji, gdje je minimalna plaća manja od 200 eura mjesečno. Stoga je njegova zaklada 2015. udružila snage sa Svjetskom bankom kako bi omogućila obrazovanje i skrb mladim Srbima.

UNICEF ga je također imenovao za veleposlanika dobre volje u Srbiji u kolovozu 2015., pohvalivši njegovu velikodušnost.

Kao vjeran kršćanin koji je djetinjstvo proživio u zemlji prepunoj nasilnih sukoba, Novak Đoković nikada nije izgubio iz vida svoje korijene. A to sigurno raduje i njegovu suprugu Jelenu.

Bračne zavjete pred Bogom izrekli su u srpnju 2014. godine, a njihovo dvoje djece zovu se Stefan i Tara.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!