Novi Zeland legalizirao eutanaziju: “Od danas imamo humanije društvo”

Novi Zeland je legalizirao Eutanaziju. Zakon o izboru kraja života stupio je na snagu, nakon što je 2020. godine gotovo dvije trećine Novozelanđana glasalo za njega na referendumu.

Eutanaziju će moći zatražiti svaka terminalno bolesna osoba kojoj je ostalo manje od šest mjeseci života. Liječnici se moraju pobrinuti da je pacijent dobro informiran te da su zadovoljeni svi drugi zakonski kriteriji, piše index.hr.

“Od danas imamo humanije i milosrdnije društvo”

Zakon je izvorno predložio vođa Acta David Seymour, a njegova zamjenica Brooke van Velden rekla je da će zahtjevi biti strogi.

“Samo sam zadovoljna što će nakon desetljeća rada aktivista za ljudska prava na Novom Zelandu ljudi, koji užasno pate na kraju svog života, konačno imati izbor, suosjećanje i dostojanstvo u posljednjih nekoliko dana.”

“Od danas imamo humanije i milosrdnije društvo”, dodala je Brooke van Velden.

VIDI OVO: EUTANAZIJA: Ostavio ju je dečko, rekla da želi umrijeti i liječnici joj odmah ispunili želju

Da bi mogla zatražiti eutanaziju, osoba mora imati terminalnu bolest koja će okončati njezin život u roku od šest mjeseci te mora biti sposobna donijeti odluku.

Kaže li Biblija što o eutanaziji?
Foto: Pexels

Kaže li Biblija što o eutanaziji?

Izuzetno je teško gledati kako bilo tko, a posebno voljena osoba, pati. No, prekinuti patnju eutanazijom, protivi se Božjim načelima. U Filipljanima 1, 19-26 Pavao piše:

“Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak! A ako mi živjeti u tijelu omogućuje plodno djelovanje, što da odaberem? Ne znam! Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas. U to uvjeren, znam da ću ostati i biti uz vas sve, za vaš napredak i na radost vjere, da ponos vaš mnome poraste u Kristu Isusu kad opet dođem k vama.”

Kada je ovo napisao, Pavao je bio u kućnom pritvoru u Rimu. Kretanja su mu bila ograničena, iako je mogao primati goste. Shvatio je koliko je patnja mala u usporedbi s Božjim planom u njegovu životu. Nekoliko godina kasnije, Pavao je ponovno zatvoren. Ovaj put nije bio u kućnom pritvoru, već u kamenoj ćeliji. Njegovi najbliži prijatelji bili su miljama daleko, služeći drugima. Unatoč tim užasnim uvjetima, napisao je Timoteju: “Stoga sve podnosim radi izabranih, da i oni postignu spasenje, spasenje u Kristu Isusu, zajedno s vječnom slavom” (2. Timoteju 2, 10). Pavao je opet znao da Bog ima plan. Kako bi ispunio taj plan, Pavao je trebao biti u mračnoj, vlažnoj zatvorskoj ćeliji. I bio je spreman trpjeti.

I mi trebamo vjerovati da je Božji plan za one koji pate u njihovom najboljem interesu. Možda će morati proživjeti teške sezone boli i bolesti i možda će morati ostati na ovoj zemlji dulje nego što bi željeli. Ali i usred patnje, Bog djeluje i nastavit će djelovati sve dok ne izdahnemo posljednji dah (Filipljanima 1, 6).

VIDI OVO: Bog određuje sve oluje života i u svemu tome ima neki naum

Bog određuje dane našeg života

“Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.” (Psalam 139, 16)

Eutanazija je ubojstvo. Čak i kada je potaknuta najnesebičnijom željom da se prekine nečija patnja, aktivna eutanazija je i dalje grijeh, jer se radi o pobuni prema Božjoj volji i odbacivanju Njegovog plana.

NAJNOVIJE!